Снимка: NASA / JPL

Както знаете, всяка година през август месец можем да се насладим на ежегодния метеоритен дъжд, познат като Персеиди. Това е един от най-ярките метеоритни дъждове през цялата година, като познати са такива случаи от преди няколко години с около 170 падащи метеорита на час.

На метеоритния дъжд е дадено името Персеиди, защото радиантът им лежи в съзвездието Персей – това значи, че поради перспективата изглежда, че те „идват“ от там. Произходът им всъщност е свързан с кометата Суифт-Тътъл. Метеоритите от този поток са остатъци от опашката на тази периодична комета. При всяка орбита около Слънцето тя оставя след себе си тези частици и след това Земята минава през тях. Те изгарят в атмосферата и това поражда забележителния изглед.

Снимка: Till Credner / Wikimedia Commons

Персеидите стават видими всяка година през летните месеци – обикновено от 17 юли до около 24 август. Въпреки това, пикът ( нощта с най-много метеорити на час ) обикновено е в средата на август. Тази година това е тази вечер – 12-ти срещу 13-ти август. Лошото в случая е, че съвпада с почти пълната луна ( пълнолунието беше на 10-ти август, което беше и втората супер луна за тази година ). Това ще попречи да се видят някои от по-слабо светещите метеорити, но няма да спре любителите да излязат и да се полюбуват на Персеидите.

Препоръчвам на тези от вас, които имат възможност, да са далече от населени места, тъй като светлината ще попречи на наблюдението. Качете се на колата и избягайте в провинцията, може би някъде на планина или друго място. Повярвайте ми, заслужава си!

А за тези, на които ангажиментите им не позволяват да избягат от ежедневието и да се потопят в магията на метеоритния поток Персеиди, можете да гледате потока на живо в сайта Slooh. Там можете да намерите и видео запис от вечерта на 10-ти август с пълнолунието и втората супер луна.

О, да! За малко да забравя. Миналата година нашият фотограф Николай Николов направи кратък, но много красив time lapse на тогавашния метеоритен поток Персеиди. Вижте го: