Снимка: NASA

Имаме интересна новина за всички любители на астрономията и тези, които обичат да мечтаят докато гледат звездите. Днес ще се случи транзит на Меркурий пред Слънцето – събитието е сравнително рядко и се наблюдава средно около 13 пъти на всеки 100 години.

Тази година транзитът ще бъде видим от почти цялото земно кълбо, като това включва и България. Наблюдението му става възможно, защото орбитата на Меркурий около Слънцето е с продължителност само 88 земни дни, докато малката планета преминава между Земята и нашата звезда на всеки 116 дни. Транзитът обаче е видим само 13 пъти на век, тъй като орбитата на Меркурий е под ъгъл спрямо еклиптиката (равнината по която Земята обикаля около Слънцето).

Днес транзитът на Меркурий започва в 14:12 часа българско време, като ще продължи около седем часа. Можете да наблюдавате това интересно астрономическо явление с телескоп или мощен бинокъл, стига да имате слънчев филтър, разбира се – държим да ви предупредим, че е изключително опасно да наблюдавате Слънцето с незащитено око, още повече през фокусиращите елементи на телескопи или бинокли. Слънчев филтър можете да закупите от всеки магазин за астрономически аксесоари, като цената е около 10 лева.

Както вече споменахме, транзитът на Меркурий пред Слънцето е рядко явление. Предишният такъв се случи през 2006 година, докато следващият очакваме през 2019.

За тези от вас, които нямат възможност да наблюдават транзита, Европейската космическа агенция ще предава събитието на живо чрез видео стрийминг.