Може би беше въпрос на време – ето че само 20 дни след своята премиера, „Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда“ (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens) се превърна в най-печелившият филм на територията на Северна Америка.

Според последни данни, изчислени до 5 януари включително, „Епизод VII“ е спечелил 758,2 милиона долара в САЩ и Канада, с което бие по приходи най-печелившия филм за всички времена до сега, „Аватар“ (Avatar). Блокбъстърът на Джеймс Камерън има печалби за Северна Америка от порядъка на 749,8 милиона. Всички тези данни не взимат предвид инфлациите, които променят съвсем леко резултатите.

„Силата се пробужда“ продължава да се бори с „Аватар“ на световно ниво, където фантастиката от създателя на „Титаник“ (Titanic) все още е на първо място с цели 2,78 милиарда долара печалби. До момента новият епизод на Star Wars има приходи за цял свят от 1,54 милиарда, като тепърва предстои да тръгне на голям екран в Китай (на 9 януари). Анализаторите смятат, че не би било трудно отрочето на Джей Джей Ейбрамс да победи „Аватар“ и в тази надпревара.

„Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда“ и „Аватар“ са единствените филми, които са печелили повече от 700 милиона долара в Северна Америка.