„Междузвездни войни: Епизод VII“, или как се пробуди Силата

Всички чакахме този момент – едни повече, други по-малко. Но всички го чакахме с нетърпение. От момента, в който Джей Джей Ейбрамс обяви, че ще режисира седми епизод на сагата „Междузвездни войни“ (Star Wars), феновете пощуряха, но някъде там се спотайваше една скептичност, една неувереност в успеха на този гигантски филм. След като снощи най-накрая се насладих на „Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда“, реших днес да ви споделя няколко думи за продължението на сагата за Люк Скайуокър и приятели. Следващите редове няма да бъдат ревю; по-скоро искам да поговорим за „Междузвездни войни“ като цяло и как „Епизод VII“ пасва в ръкавичката, ушита от Джордж Лукас преди точно 38 години.

Не се притеснявайте, НЯМА ДА ИМА СПОЙЛЕРИ от никакво естество. Всеки трябва сам да се наслади на „Междузвездни войни“. Ще помоля и нашите читатели да не споделят такива в коментарите – бъдете добри.

ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ, В ЕДНА ДАЛЕЧНА ГАЛАКТИКА…

Първо е важно да отбележим, че „Епизод VII“ е по сценарий на Лорънс Касдан – умът, създал сценария за всеобщо приетия като най-добър филм от поредицата „Империята отвръща на удара“ (The Empire Strikes Back). Ако „Междузвездни войни“ от 1977 година беше леко наивното начало на историята, то продължението от 1980 г. е мрачната кулминация в битката между светлата и тъмната страна на Силата. В новия епизод Касдан си е партнирал с Ейбрамс и Майкъл Арнд и тримата заедно са създали нещо невероятно. Както самият Ейбрамс спомена в интервю, той лично е гледал на „Междузвездни войни“ като фен, така че да може да представи най-доброто.

star-wars-vii-pic-1

Режисурата няма да я коментираме – Ейбрамс е достатъчно добър в това, което прави. Феновете на филмите му, или тези, които са гледали „Супер 8“ (Super 8) и първите епизоди на „Изгубени“ (Lost), знаят за какво говоря. Гледайки „Силата се пробужда“ трябва да знаете, че сте в сигурни ръце.

В самия филм пък има достатъчно препратки и стари елементи, които да ни напомнят за епизоди IV, V и VI, без по никакъв начин да пречат на новата история, която се развива директно пред очите ни. Новите герои в лицето на Рей (Дейзи Ридли), Фин (Джон Бойега) и По Дамерон (Оскар Айзък) са в чудесна симбиоза с Хан Соло, Чубака, Лея и приятелите им. Няма да ви разказвам нищо за героите, защото рискувам да разваля насладата от гледането на филма. Няма да ви разказвам и за First Order – останките от Империята и тези, които се противопоставят на добрите.

Точно в стил „Междузвездни войни“ можете да бъдете сигурни, че ще видите достатъчно много нови и интересни места, странни извънземни създания и още куп работи. Но историята и режисурата не са всичко. Касдан се е справил чудесно като сценарист с подкрепата на Джей Джей Ейбрамс и Майкъл Арнд. Интересното е, че за разлика от предишните филми от поредицата, тук сценаристите са развили много заплетена и интригуваща история, като по този начин ни карат с нетърпение да очакваме продължението през 2017 година.

star-wars-vii-pic-2

Накрая, разбира се, ще имате въпроси, или по-скоро един въпрос – „Битките с лазерни мечове добри ли са?“ Задавате си този конкретен въпрос вече доста време, сигурен съм. Мога да ви кажа само бъдете спокойни.

THIS IS THE MOVIE WE ARE LOOKING FOR!

Преди много години Джордж Лукас създаде феномен. „Междузвездни войни“ винаги е била виждана като едва ли не най-великата сага на всички времена. Няма филм, който да е получил такава маса от фенове, такъв култ, който да е решен в любовта си към една измислена история. Смея да твърдя, че това продължава и със „Силата се пробужда“. Ейбрамс се е справил чудесно и ако някой се е съмнявал във възможността му да ни върне към осемдесетте години на миналия век, може да си отдъхне – дали сега, или когато отиде на кино през идните няколко дни. А колкото по-скоро стане това, толкова по-добре – „Междузвездни войни“ е събитие, което не търпи отлагане.

И нека Силата бъде с вас!

* Начална снимка: Luba6ky

11 Коментари

 1. Бях се нагласил за събота, но всички прожекции са само 3Д. Ще поизчакам! 🙂

 2. Мноооого лошо… Не понасям 3Д, а и мислех след време да влезе в колекцията… нормален!
  Сигурен ли си?

 3. За прожекциите в момента почти на 100%. Иначе за колекцията ще го има и 2D. Пък и да го няма, то 3D-то на Blu-Ray-я може да се изключва май.

  И аз не обичам 3D на кино, ама какво да се прави. Просто отиди на Digital 3D. Щото го има и на IMAX, ама там как ще боли глава, хаха…

 4. Мога само IMAX и 4DX. Не знам ако поизчакам 1-2 седмици…

 5. Колкото повече отлагаш, толкова по-голям шанс да се натъкнеш на спойлери. А повярвай ми, има какво да бъде спойлнато… =

  IMAX прожекции на „Епизод VII“ има в Cinema City, а също и в Кино Арена май.

 6. Отивам довечера, 21:15, на Digital 3D…и нека силата бъде с мен…

 7. На мен лично не ми хареса сцената с Люк и това че развръзката не беше толкова силна,каквато сме свикнали да виждаме в останалите филми.

 8. Така, лошото.:
  Боли ме главата, а очите са все едно съм заварявал! Само заради този филм се жертвах…

  Доброто :
  Филма е великолепен, като надхвърли очакванията ни! Страхотна игра, режисура, сцени, детайли… Нареждам го на 3то място от всички досега!!! Всичко е автентично, всичко е като в оригиналните филми.
  Ще го чакам с нетърпение на 2Д, да го изгледам в къщи на спокойствие пак.

 9. За мен си беше силна… това което стана… няма да разказвам…

Comments are closed.