Запазването на интернет “студен” не е никак лесно, точно затова много изразходваната енергия в центровете за данни винаги е причинявала главоболие на технологичните компании. Различните фирми са намерили различно решение на въпроса. Google използва своят AI, за да намали разходите, докато Microsoft разглеждат възможността дори да направят подводни такива центрове. Facebook обаче се оказват най-мъдри, като просто са преместили своя център за данни в студена държава.

Социалната мрежа е установила своя така наречен Luleå център в северната част на Швеция, само на 112 километра южно от Северния полярен кръг, преди години, но очевидно главният изпълнителен директор на Facebook все още се гордее с него. Вчера публикува дузина снимки от мястото, във своя сайт, като спомена, че иска да покаже няколко редки снимки на най-висшата технология, която Facebook е построила. Всички снимки, които виждате в статията са от там. А, ако искате да видите останалите, можете да го направите тук.

data-center-facebook“Обичам тази снимка, защото прилича на кадър изваден от научно-фантастичен филм”, пише Зукърбърг.

data-center-mz-facebookСнимка на един от техниците в центъра за данни на Facebook Емили Дю Клерк. Снимката е направена да изглежда като Богородица с Младенеца.

data-center-fbСнимките определено ни карат наистина да усетим студа, който обзема това място. Всичко е сиво и мрачно и с приглушена светлина, но може би това е и целта.

Няма съмнение, че тези центрове ще се превърнат в двигателите на една нова икономика. Може да са страшно тихи, в сравнение с иконите на индустрията – фабриките през 19 век, но въпреки статичния им вид ще бъдат емблеми на следващите поколения.