Снимка: Transformers

Всеки знае, че нито един блокбъстър на режисьора Майкъл Бей няма да бъде смятан за шедьовър в киното. Никога. Той всеки път използва едни и същи трикове – експлозии, 360-градусови панорами, кадри с лампиони (навсякъде!) и така нататък. Виждаме ги във всеки един негов филм. Да, филмите му са интересни за гледане, дори сам бих могъл да призная, че първият Трансформърс филм ми беше приятен.

Тони Зоу от YouTube канала Every Frame a Painting се гмурва надълбоко в разсъжденията върху кинематографията на така наречения „Bayhem“ и обяснява точно защо Бей не е режисьор, който маниаците на тема филмови шедьоври харесват.

Интересно е да видите клипа и разсъжденията на автора върху работата. Най-общо казано обаче, Бей прави така, че всичко да изглежда епично огромно, като снима кадрите си с помощта на бързи движения, кратки сцени, специални лещи и така нататък. Това обаче виждаме във всички посредствени филми. Работите му са пълни с много излишен екшън, което оставя твърде малко място за наистина нужната история. Е, да – експлозиите във филми са нещо яко, но…

Признавам си, не съм фен на Майкъл Бей. Не ме нападайте – това е мое лично мнение. Да, харесвам няколко негови филма, но повечето са посредствени и според мен си заслужава да се гледат на кино само заради ефектите, които описах по-горе.

Въпреки че това далеч не е най-важното лично за мен – вземете за пример филма „На ръба на утрешния ден“ (Edge of Tomorrow) на режисьора Дъг Лиман (сагата за Борн), който излезе съвсем скоро и в момента е все още по кината. Да, този филм има доста спец ефекти, но плюсът при него е, че историята е оригинална (въпреки че е базиран на книга) и в цялата продукция има нещо повече от експлозии и подскачащи извънземни. До края на филма бях буквално на ръба на седалката си в киното, очаквайки какво ще се случи в следващия момент. Това нещо липсва при филмите на Майкъл Бей, с изключение на няколко (между които и „Армагедон“ (Armageddon). Не ме мразете – обичам този филм).

Да, точно така – когато като малък гледах оригиналните анимации Transformers и Beast Wars, не съм си представял точно такъв филм, какъвто Бей предложи на жадния за екшън консуматор.

Знам, че рискувам да разпаля спорове, но все пак – какво е вашето мнение по въпроса?

Ето и видеото с разсъжденията върху кинематографията на Майкъл Бей: