Снимка: lchd healthcare

Диабетът е една от болестите, с които човечеството се бори много отдавна. Битката не изглежда равностойна, а и нямаме кой знае какъв напредък. Това се дължи на изключителната острота на заболяването, което не изглежда лечимо чрез стандартните методи на медицината. Това обаче може би е на път да се промени, след като 12-годишно изследване, водено от доктор Анат Шалев от Университета Алабама в Бирмингам, показва наистина обещаващи резултати.

ВИЖ ОЩЕ: Двама пациенти „излекувани“ от ХИВ?

Това, което Шалев е открила е, че обикновеното лекарство Верапамил (Verapamil), което се използва за третиране на високо кръвно и сърдечни заболявания, влияе на гените, отговорни за смъртта на бета клетки. Бета клетките са тези, които произвеждат инсулин в панкреаса на човек и смъртта им се причинява от протеина TXNIP на едноименния ген и води до повишаване на кръвната захар (поради липса или ниско ниво на инсулин). Това засяга множество вътрешни органи, заедно с очите и краката.

Страничните ефекти, които Верапамил причинява са световъртеж, гадене и подуване на крайниците и са в пъти по-предпочитани от това човек да е болен от диабет. На това твърдение се осланят учените зад проучването, които се готвят за клинични тестове. Това се потвърди, след като лечение с Верапамил беше успешно приложено на лабораторни мишки. Не само че лекарството подпомага растежа на бета клетки, то също така спира симптомите и лекува успешно вече наличен в организма диабет. Това ще рече, че освен за лечение, Верапамил може да се използва и за превенция на заболяването.

След многото успешни опити, включващи и изолирани човешки клетки, учените на чело с доктор Шалев се надяват клиничните тестове с хора да започнат съвсем скоро. Плановете са да се организира контролирана група от 52 новозаболели от диабет пациенти. Половината от тях ще приемат Верапамил, а другата половина плацебо. По този начин учените се надяват да докажат, че лекарството наистина работи и при хора, което тестовете с изолирани човешки клетки показват.

Дали дойде времето да изкореним и тази коварна болест от живота си? Само времето ще покаже дали наистина човечеството този път е една крачка напред.