laser_wide.0 лазерен лъч

За първи път учените успяха да заснемат видео на движението на лазерен лъч във въздушна среда. Документалните кадри са направени чрез нова ултра-скоростна видео камера, която има възможност да заснеме отделните фотони. Това са най-малките светлинни частици, които съществуват.

Виж още: Океанското дъно през макро обектив изглежда магическо

Експериментът е проведен в университета Хериот-Уат в Единбург, Великобритания. Записани са два милиона индивидуални пулсации за период от десет минути. Уловено е движението на фотоните с въздушните частици. Реално това е първото подробно заснемане на светлината, до този момент тя се е наблюдавала през отражения. В случая при лазерите е по-трудно да се заснемат отделните светлинни частици, защото те се движат заедно в една и съща посока.

Светлината от лазерния лъч се вижда, когато се отблъсква от обект или когато пушек или газ се приведе към нея. При този начин се дава възможост на фотоните да се сблъскват с други частици и да се прояви светлината. Точното заснемане на камерата и ясната видимост на отделните лъчи е вълнуващо откритие в света на физиката. То може да довед до нови вълнуващи разработки като камера, която може да вижда през ъглите.