Светът около нас постоянно ни изненадва с все нови и нови неща – още по-модерни телефони, телевизори, компютри, с какви ли не функции, които ни дават възможност да сме още по-мобилни и по-способни. Да не говорим за колите и сградите. Строителството също вече е с различен начин на моделиране, конструиране и проектиране – чак понякога се запитваме кога успяхме да стигнем до тази точка на развитие. Човечеството не губи време и постоянно измисля и осъществява технологии, които помагат в ежедневието ни и като цяло улесняват начина ни на живот.

ВИЖ ОЩЕ: Всички сме чували за тях, но никога няма да разберем кои са Anonymous

В България като че ли този бум на технологиите минава по-тихо и по-незабелязано. Сякаш стоим някак встрани от всички ултра модерни възможности на пазара, а и като начин на възприятие ни е трудно да свикнем на бързите темпове на развитие във всичко, което ни обгражда. Може би идва от манталитета ни, или от факта, че нямаме възможност да си позволим най-новите големи и малки джаджи. Но това все пак не пречи да им се радваме и отдалеч. Особено когато нещо такова е дело на българин.

[cquote]На едно от най-красивите места у нас, където цветът на морето е още по-син, а хоризонтът е на една педя разстояние, се намира една уникална по вида и функционалността си къща.[/cquote]

Архитект Борислав Игнатов заявява пред нас и пред целия свят, че България не остава по-назад в развитието си и пример за това е неговата работа – а именно къщата в Каварна. Сигурно не знаете за какво точно говоря, нали? Първо я вижте и приемете факта, че, да, тази страхотна къща се намира тук, в България, на нашето красиво Черноморие.

Разположена е край Каварна, на ската непосредствено над голф игрището „Тракийски скали”, с невероятна гледка към морето. Основна цел на проекта е постигането на съвременно жилищно обитаване в пълна хармония с природата. Хоризонталната ненатрапчива сграда, вмъкната в скалистото плато, позволява на обитателите й да се наслаждават дискретно на морската панорама и на околната природа, без да я видоизменят.

Проектът е наречен „Къщата на равноденствието“, защото е построен като астрономически инструмент.  „Тесен остъклен процеп в покрива пропуска обедното слънце вътре в дневната върху линейна скала на пода и стената, което превръща къщата в слънчев календар. Ежедневното движение на слънчевото петно по скалата разкрива плавния, но неумолим преход на времето от сезон към сезон и връзката му с орбиталния път на планетата. По този начин търсеното взаимодействие на сградата и нейните обитатели с природата е както на локално, така и на космическо ниво“, споделя за идеята си архитектът.

„Желанието на клиента за постигане на ултраниска консумация на външна енергия, което да отговаря на стриктните немски стандарти за пасивни къщи, завършва природосъобразната концепцията в технологично отношение. Наклонът на южната фасада съответства на ъгъла на лятното слънцестоене. Така горещите летни лъчи се отразяват, а приятното зимно слънце се допуска в дневната.“

На един от малкото заливи, които гледат на юг, къщата нарочно е вградена в скалата и е трудно да бъде забелязана от пътя, който минава покрай нея, или от високо.  Именно по този начин тя е защитена от ветровете, спомага се и отоплението вътре. Така наречената „пасивна къща“ е напълно автоматизирана да се самоотоплява, самопречиства и осигурява чист въздух чрез специална система за климатизация. Тя ползва 90% от въздуха в къщата и нахлуващия отвън, като нуждата от енергия е по-малко от 10%. Това я прави от 7 до 10 пъти по-енергоспестяваща от един апартамент, което е невероятно, като се има предвид, че площта и е 500 кв.м.

Най-интересното нещо е, че тя се управлява от специален софтуер, като е възможно да се прави и през мобилния телефон с приложение. С него се регулира температурата в къщата и се виждат всички показатели – влажност, свежест на въздуха, топлина и т.н. За тази цел в една от стаите е сървърното помещение, с помощта на което се извършва това мобилно управление.

Всяко нещо е изпипано, но в същото време е направено така, че да улесни максимално живеещите в нея. (Късметлии!). Изградена е уникална по рода си вентилационна система, която работи с рекуператор, за да се произвежда топлина от вече съществуващия въздух в цялата къща. Не на последно място, на покрива има соларни панели и пречиствателни станции, две на брой, за поливане на градината, която се намира върху самата сграда. Дебелият слой почва отгоре осигурява и постоянна топлина в дома, освен че слива къщата с природата и я прави почти незабележима.

Според думите на арх. Борислав Игнатов, къщата е построена така, че да улавя трите вида слънчеви лъчи през годината – по време на зимното и лятното слънцестоене и равноденствието. „Така тя поема от невидимата космическа енергия, с която всички ние живеем.“ Отделно къщата разполага с отопляем басейн, малък СПА център, фитнес, просторен хол с кухня, четири спални – всяка с баня и тоалетна, кабинет, барбекю.

Единственото, което мога да кажа за това невероятно произведение на архитектурата, е… УАУ! Съчетава модерното и минималистичното, но и е направена по такъв стандарт, че да улесни максимално живеенето в нея според немския стандарт за пасивно строителство. Ако ви се е приискало да е ваша, да се радвате на живописната гледка, да се плацикате в басейна, гледайки морето, е… необходими са ви само 825 000 евро. :))