diabet

Захарният диабет е сред най-често срещаните заболявания през последните години. За съжаление, той обхваща все повече хора. Това, до голяма степен, се дължи на липсата на установен навик за провеждане на профилактика. Поради тази причина ендокринолозите му придават повече тежест. Темата е значима и дискутирана тема в обществото, но въпреки това броят на хората, които се изследват профилактично не се покачва осезаемо.

Според Международната диабетна федерация общо 463 милиона души по цял свят страдат от диабет. Това означава, че всеки 11-ти възрастен човек има захарна болест по данни от края на 2019-та година.

В сравнение с 2017-та година диабетиците са с 38 милиона повече. Статистиката е плашеща и от нея следва да се направят изводи, касаещи контрола на захарната болест.

Стремглаво се покачва броя на болните и у нас. В България от коварното заболяване страдат около 10%, като основната част от тях са с диабет тип 2. Това се дължи на съвременния начин на живот – ограниченото движение и намаляването на физическа активност като цяло, лошите хранителни навици и стресът. Разбира се, липсата на редовна профилактика също оказва влияние, когато говорим за броя страдащи от захарна болест.

Според лекарите профилактиката е ключова част от контрола на заболяването. Скрининговите програми са една от мерките, които е добре да се обмислят, когато става дума превенция. Благодарение на тях могат да се диагностицират хора с диабет и предиабет рано, а това от своя страна да понижи риска от усложнения в последствие значително.

В България по случай световния ден на борба с диабета на 14-ти октомври в някои болници се правят безплатни изследвания, с чиято помощ се установяват нивата на кръвната захар, за да знае дали те са в норма. Нужни са повече профилактики като тази за населението. По този начин неминуемо ще се насърчи изграждане на навик по отношение на профилактичните прегледи и изследвания. Всичко това ще допринесе за контрола на захарния диабет.

Сподели
Предишна страницаВода без бутилка
Следваща страницаПо-дълго шофиране с усъвършенствани батерии
Теодор Захариев е професионалист в SEO от 2010г. и е добре познат SEO експерт в България. Ръководи успешно SEO отдела на Kipo.bg – уеб агенция с богат опит в разработката на уеб проекти, SEO и цялостната корпоративна идентичност на редица известни брандове. Поддържа собствен SEO блог – SeoTeo.info, в който можете да обогатите знанията си за SEO.