risc-v

RISC-V е компютърна архитектура с отворен код, която представя много предимства пред по-масовите x86 и ARM архитектури. X86 е почти универсална платформа, върху която се градят основно настолните компютри и сървърите. От друга страна ARM стана много популярна при мобилните устройства и всякакви мини джаджи,  които изискват изчислителна мощност.

RISC-V е с минимална архитектура с модулен дизайн, позволяваща да се адаптира към всякакви цели и устройства. Цялата документация и технически характеристики е с отворен код, което дава възможност на програмисти, производители и потребители свободно да я адаптират към техните нужди.

Едни от основните предимства е много ниската цена за производство на такива системи, защото не се плаща патентна такса или патент. RISC-V може да се приложи при най-различни компютърни системи – от големи сървъри до смартфони от висок клас и малки вградени системи.

RISC-V е пореден пример за успешна идея, която може да бъде реализирана на базата на лиценз с отворен код. Операционните системи, които в момента поддържат архитектурата, са Gnu/Linux и NetBSD.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS