Tesla Model Y – цена, спецификации и дата на реализиране

Новата Кола на Tesla е част от тристранна стратегия за навлизане в масовия пазар. Tesla Model Y ще стартира по-рано от очакваното. Компактният всъдеход ще започне доставки през лятото на 2020 година. Това са данни според изпълнителния директор Илон Мъск. Той обяви, че компанията е преместила датата на пускане от първоначалния замисъл за есента 2020 година.

Въпреки че Model Y е проектиран да достигне широк кръг от потребители, Tesla не се ограничава в първокласните функции. Той изглежда много подобно на Model 3 и е само 10 процента по-голям. Новото превозно средство ще събере и трети ред седалки, за да предложи общо седем места.

Tesla има за цел да произвежда около един милион бройки Model Y годишно. Поради тази причина е малко изненадващо, че се подготвя за по-бързо производство ориентирано към масовия пазар. Мъск обясни, че стартовият прозорец ще бъде продиктуван от обема на реализираната продукция. Компанията очаква да произвежда повече от 1000 автомобила седмично. Прогнозите са да достигне тази точка не по-късно от средата на 2020 година.

Наред с изненадващите допълнения, Model Y би трябвало да притежава полуавтономната система за автопилот, с която са снабдени и други превозни средства на компанията. В бъдеще се планира да поддържа напълно автономно шофиране, чрез актуализация на софтуера и компютъра. Това би могло да означава, че ще служи като част от роботизирани таксита.

Функционалност на всъдеход, движение на спортен автомобил

Това е впечатляващо превозно средство и е конкурентноспособно по отношение на цената, която започва от $ 39 000. Само с $ 4000 повече от базовия Model 3. Tesla има за цел да произведе по-евтиното спортно превозно средство, за да завърши гамата с „S-3-X-Y.“

Новият образ на Tesla Model Y

Дизайнът може да покаже някои неочаквани изненади. По време на интервю от октомври, главният дизайнер на Tesla Франц фон Холцхаузен заяви, че са предприели подобрения след последното представяне.

Кога ще можем да се радваме на Tesla Model Y?

Текущият прозорец за стартиране е зададен за лятото на 2020 година. По време на представянето през март, Tesla подробно описа следния график за внедряване: доставките със стандартен обхват да започнат през пролетта на 2020 година; доставките на дълги разстояния да започнат през есента на 2020 година. Слуховете обаче предполагат, че Tesla може да започне производството по-рано от очакваното.

Колко ще струва Tesla Model Y?

Моделът със стандартна гама ще струва 39 000 долара. 4х4 ще стартира с цена от 51 000 долара. Тъй като Tesla Model X започва от $ 84 000, Model Y трябва да предложи забележимо по-ниски стойности.

Обхват на батерията за Tesla Model Y
Модел Y ще се предлага със следните диапазони на батерията:
  • Стандартен обхват: 230 мили
  • Дълъг обсег: 300 мили
  • Задвижване на всички колела: 280 мили

Това се сравнява благоприятно с другите превозни средства на Tesla. Модел 3 предлага обхват между 220 и 310 мили в зависимост от цената. Новият автомобил на входно ниво предлага подобни разстояния.

Капацитет на вместимост

Model Y предлага място за до седем възрастни с незадължителен трети ред. Седалките от последния ред могат да се сгъват по желание. Tesla успя да намери пространство за поставяне на допълнителен ред места в автомобил, който е само 10% по-голям от Model 3. По това съответства на много по-големия Model X.
Дали тези места наистина ще са удобни, ще решат бъдещите тестове.

Как ще се произвежда моделът Tesla Y?

Плановете са за производство на около един милион превозни средства Model Y годишно. Това е много повече от общите доставки на компанията само за Съединените щати. Планираната китайска Gigafactory ще играе голяма роля в реализирането. Там ще се ще произвеждат около 250 000 автомобила годишно. Това ще бъдат Модел 3 и Модел Y.

Компанията очаква производството да започне две години след началото на строителството, като постави начална дата някъде около 2021 г. Ще са необходими още от две до три години, преди да се достигне производство от порядъка на 500 000 автомобила годишно.