най-продаваният смартфон

Предпочитания към определени брандове и любим модел смартфон си имаме всички, но както са казали много по-мъдрите от нас – когато фактите говорят, и боговете мълчат. Фактите в случая са данните, предоставени от ABI Reseach за най-продаваните смартфони през първото тримесечие на 2014-та в целия свят.

С най-голям пазарен дял сред производителите в разглеждания период може да се похвали Samsung – 27%. Но въпреки това най-продаваният смартфон не е на корейската компания. Лидерската позиция е за последния (до момента) модел на Apple – iPhone 5s, и по-точно за неговата 16GB версия. Като утешение за Samsung идва фактът, че следващите три места се заемат от техни модели: под № 2 е Galaxy S4 i9500 16GB, а Galaxy S3 i9500 16GB допълва челната тройка.

nai-prodavani1

От ABI Reseach разкриват, че Топ 20 на най-продаваните смартфони е силно доминиран от Samsung и Apple, като останалите компании, които успяват да пласират свои устройства в класацията, са Sony, LG и дебютиращият сред двайсетте китайски производител Xiaomi. Очакванията на изследователите са, че Huawei и HTC ще се завърнат в Топ 20 през следващия период благодарение на флагманите си HTC One M8 и Huawei Ascend P7, но едва ли толкова успешно, че техен модел да стане най-продаваният смартфон. Конкуренцията за лидерското място си остава между Apple и Samsung – интересно докога и има ли според вас някой шанс да се намеси в битката?