Богатото разнообразие от програмни езици, достъпни за софтуерните девелопъри по Света, е създадено с цел улеснение и откриване на нови възможности в програмирането. То обаче може и да бъде доста объркващо, особено за начинаещ програмист, който не е сигурен по кой път да поеме от всички актуални алтернативи. Ако това звучи като нещо, с което и ти се затрудняваш, препоръчително е да се обърнеш към професионалист или да потърсиш курсове по езици за програмиране, които да помогнат с твоето развитие в областта.

Самият факт, че четеш тази статия, вероятно означава, че вече имаш някаква налична база от информация по темата и си ориентиран конкретно към разработването на Android приложения.

В списъци с топ езици за 2019, които си струва да научиш, най-често се срещат програмни езици като Python, C#, Ruby, PHP, JavaScript, или Java. Тези езици безспорно са едни от най-актуалните и популярни в световен мащаб, предлагат на експертите по тях богато търсене и високо финансово възнаграждение, и служат за разнообразие от задачи и софтуерни цели. Но за целта на тази статия ще разгледаме в повече детайл именно Java. Java е програмният език, на който със сигурност трябва да отделиш време ако си решил, че твоето бъдеще е в Android приложенията.

Защо Бихме Избрали Създаването на Android Приложения?

Може и да не сме избягали напълно от ерата на настолните компютри но със сигурност можем да видим увеличеното ползване на мобилни устройства и мобилни приложения, както в България, така и в чужбина. Още през 2017та, мобилните приложения съставяха 50% от глобалния интернет трафик. Независимо дали целта на създаването на Android приложение е финансово възнаграждение или лична задача с цел опит и забавление, тази мисия може да се окаже доста вълнуваща.

За създаването е нужен малко опит в програмирането и понятие по официалния език за Android разработки – Java. Ако все още не си добре запознат с този език а искаш да подобриш уменията си, потърси специализирани курсове за програмисти по Java.

Как Да Създаден Приложение на Android?

Както вече стана ясно, езикът на този вид проложения е Java. Големи части от Android са написани на Java и неговото API или приложно-програмен интерфейс е създаден така, че да бъде активиран предимно чрез Java. Съществува възможност за разработването на C и C++ приложение използвайки NDK или Android Native Development Kit но това не е нещо, което Google подкрепя.

Нека се вгледаме в Java. Работата на тези виртуални машини е да интерпретират биткода. Програмният език Java е бил за първи път пуснат на пазара през 1995 от Sun Microsystems. Може да бъде срещан на голямо разнообразие от устройства, от смарт телефони до мейнфрейм компютрите. Може да бъде използван на настолен компютър или на Raspberry Pi. Специфичното за Java e, че този език за програмиране не се компилира с кода на нативния процесор, а по-скоро разчита на виртуална машина, която има способността да разбере междинния формат, наречен биткод или bytecode.

Всяка платформа, която работи с Java, има нужда да внедри в себе си виртуална машина. Тази виртуална машина за Android в оригинал се нарича Dalvik. Google от известно време също вече преглежда своята нова виртуална машина наречена ART. Работата на тези виртуални машини е да разчитат биткода, което изисква огромен набор от инструкции, подобни на кода, намиращ се в процесорите и да изпълняват програмата на процесора. Виртуалните машини използват разнообразни технологии, включително JIT и AOT компилации за ускоряване на процесите.

За съжаление темата за създаването на Android приложения е далеч по-дълга от това, което можем да споделим в една статия. Надяваме се обаче споделената информация да те вдъхнови да направиш първата крачка към изучаването на Java. Този език за програмиране не е от най-лесните за начинаещи програмисти но проявяването на доза търпение и постоянство със сигурност ще бъде възнаградено в бъдеще. Java е изключително търсен и широко разпространен програмен език и е рядкост за един Java специалист да остане без работа. Не губи време, започни сега!

Сподели
Предишна страницаНе обичате да готвите?! Whirlpool ще ви отмени
Следваща страницаНай-добрите игри на 2018 година
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.