Flappy-Bird-Malware

Доклад на специалистите по интернет сигурността от McAfee разкрива, че над 80% от всички клонинги на Flappy Bird съдържат malware или зловреден код. Най-често приложенията стартират телефонно обаждане или изпращат смс до номера с висока такса.

Flappy Bird се превърна в истински феномен, донасяйки огромни приходи на своя създател Донг Нгуен, който в последствие я премахна от Apple AppStore и Google Play. Поради големия интерес към играта Нгуен обеща да я върне, но до момента все още не го е строил. За сметка на това в магазините на Apple и Google се появиха стотици подобни игри, въпреки забраната за използването на името “Flappy” в заглавията на нови продукти. Дори Rovio пуснаха играта Retry с подобна визия и геймплей. За сметка на Retry обаче, повечето клонинги на Flappy Bird са доста грубовати и не предлагат същото ниво на забавление като оригинала.

Ако проучването на McAfee е достоверно, по-голямата част от копията се опитват и да измамят потребителите. Поради по-свободните правила на Google повечето от тези приложения са за Android, но има такива и за Appstore. Освен че се опитват да изпращат смс-и до скъпи номера, част от приложенията извличат текущата локация на потребителя, която се използва в нов вид измама с кредитни карти.

Препоръчваме на всички наши читатели да изчакат официалното завръщане на играта и да се въздържат от сваляне на подобни клонинги.