Китайските военни, заедно с местни компании, са осъществили мащабна програма за наблюдение на мозъчните вълни на служители в китайски фабрики, държавни предприятия и военни обекти. Технологията се развива от Министерството на отбраната, съвместно с Университета Ningbo.

Тя е изключително иновативна и работи чрез поставянето на безжични сензори в шапките и каските на служители. След това мощен изкуствен интелект наблюдава мозъчните вълни и дори дефинира емоциите на работниците като гняв, тревога или тъга. Целта е да се определи кога работещите са в най-подходящо състояние за работа и кога е по-добре да си починат.

Според създателите на технологията за „наблюдение на емоциите“, тя може значително да повиши цялостната ефективност на организациите, които я използват. Една местна компания дори вече е съобщила, че нейните приходи са се увеличили с 315 млн. щ. долара, откакто са внедрили новата технология.

Според запознати с проекта, в началото внедряването на безжичните сензори е прието с известна съпротива, тъй като служителите са си помислили, че това ще позволи на техните шефове да четат мислите им. Постепенно обаче хората са свикнали с нестандартните устройства, поставени на главите им.