china-smartphone-680x453

Китай е държавата с най-голямо население в света — внушителните над милиард и триста милиона души. Заедно с това, тя е втората по големина и икономика и най-големият вносител/износител на стоки. С цялата тази потенциална покупателна способност, никак не е чудно, че всички производители на мобилни устройства искат да завладеят китайския пазар. В тази страна, където марки като Lenovo , Huawei , ZTE и Coolpad вече са се бетонирали сред потребителите, а компании като Xiaomi и Oppo тепърва се включват в играта, човек би помислил, че пазарът е претъпкан. Но по-интересното е с какво.

Съществуват марки, за които дори не сме чували. Те бълват евтини устройства, имитации на известни и утвърдени модели, които вредят на големите компании. Първите такива реплики бяха просто огледални образи на своите оригинали, без да доближават техническите им характеристики.

Днес картината е друга — появяват се клонинги , които използват по-евтините, но въпреки това качествени четири и осемядрени процесори MediaTek и зашеметяващо близък до оригиналния софтуер. Разгледахме няколко от репликите на известни модели, които изглеждат сравнително добре, а също така предлагат добри технически характеристики.

Какво видяхме?

Clone-Note-3

Клонингът на Note 3 в цвят, подходящ за подарък за деня на любовта — Свети Валентин. Визуално идентичен с първообраза си, той се предлага на цена само от 210 долара. Разполага с четириядрен MediaTek процесор с тактова честота от 1.5GHz, 2GB оперативна памет, 32GB вградена памет, 13.3-мегапикселова предна камера и 8-мегапикселова задна камера. Батерията е 3200mAh, а операционната система е Android 4.3.1.

Единствената видима разлика е, че не притежава писалката S-Pen. Това, разбира се, не е единствената реплика на Samsung Galaxy Note 3 на китайския пазар. Продават се такива с осемядрени процесори, 3GB вградена памет, писалка и съвместимост с Galaxy Gear.

Clone-Sony-2

Клонингът на Sony Experia, iNew V3, разполага с 5-инчов 1080p дисплей, четириядрен MediaTek процесор, 1GB RAM, 16G вградена памет за съхранение. Основната камера е 8 мегапиксела, а предната 5. Батерия от 1830 mAh, операционна система Android 4.2.2.

Крайната цена? Само 200 долара.

Clone-Nokia

Excite 502D е вдъхновен от Nokia. Работи с Android, дисплеят е 5-инчов с резолюция 480р, процесорът е двуядрен Snapdragon с 512MB RAM. Телефонът предлага 4 GB за съхранение на файлове и 13-мегапикселова камера.

Clone-Moto-X

HDC X е първият клонинг на Moto X. Той идва с 4.7-инчов дисплей с резолюция 720p, 1.2GHz четириядрен процесор MediaTek , 1GB RAM и 4GB вградена памет. Основната камера е 8 мегапиксела, а камерата отпред е 2. Колкото до батерията, тя е 1400mAh, а опецарационната система е Android 4.2.  Цената е 189 долара .

Clone-Apple

Запознайте се с iPnoho 6 и iPncne 7 — китайските аналози на iPhone.

Clone-BB

Sinoteck H10 е клонингът на BlackBerry Z10, който разполага с 4-инчов дисплей с резолюция 480х320 пиксела, 256MB оперативна памет и само 256MB вградена памет. Телефонът предлага 2-мегапикселова задна камера и 0.3-мегапикселова предна камера, 1800mAh батерия и Android 4.2.2 . Явно китайците наистина не харесват BlackBerry, за да оставят клонинга му с толкова слаби характеристики.

Clone-Lumia

Sinoteck N1020 — клонингът на Lumia, работи с Android 4.1. Той разполага с 4.4-иннчов дисплей с резолюция 480х800 пиксела, процесор  SpreadTrum SC6820 с тактова честота 1GHz, 256MB RAM, 2-мегапикселова основна и 0.3-мегапикселова предна камера, както и 2800mAh батерия.

Clone-HTC-One-Max

OrientPhone One MAX, както показва името, е клонингът на HTC One Max. Той идва с 5-инчов 1080p дисплей, MTK6589T четириядрен процесор с тактова честота 1.5GHz , PowerVR SGX544 GPU , 13-мегапикселова основната камера и 8-мегапикселова предна камера, 2800mAh батерия и Android 4.2.1.

Clone-Huawei

OrientPhone P6 Plus копира Huawei Ascend P6 с достатъчно добри характеристики и на цена от 287 долара.

Clone-Sony

Star LT36H е клонинга на Sony Xperia Z. На цена от само 157 долара, той притежава 5-инчов дисплей с резолюция 720p, четириядрен процесор MediaTek с тактова честота от 1.2GHz, 1GB RAM, 4GB вградена памет. Поддържа две SIM карти, има 9.4-мегапикселова основна и 8-мегапикселова предна камера, батерия 2500mAh и работи с Android 4.2.1.

[cquote]Имитации на телефони, които неуспешно имитират качествата на оригинала[/cquote]

Цената на китайските реплики говори красноречиво за качеството и поддръжката, които получавате при покупка — прекалено често те се приравняват до нулата. Дори повечето да изглеждат досущ като оригиналите си (а други да предлагат необмислени и глупави дизайнерски своеволия), качеството на изработка и хардуерът превръщат евтината им цена в скъпо преживяване, в което ще трябва да привикнете към по-лошото. Вземете предвид и това, че липсва почти всякаква оптимизация на софтуера, и ще видите колко дълъг път имат да изминат китайците преди да се превърнат в истинска заплаха за големите производители на смартфони.

Парадоксът? Хората ги купуват и използват, по една или друга причина.