През последните години хакерските атаки, от страна на Националната агенция за сигурност на САЩ върху частни интернет мрежи с цел събиране на лични данни, стават все по-голям и по-голям проблем. Големи компании и частни лица си нямат и на идея как да се предпазят, но може и да се появи начин за това.

ВИЖ ОЩЕ: EFF И MOZILLA СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА КРИПТИРАНЕ НА ИНТЕРНЕТ

САЩ и Китай разработват квантов интернет, който да помогне срещу кражбата на лични данни, която става, когато някой хакер успее да разбие криптиращ ключ на конкретна мрежа. По този начин той има достъп до всичката информация, която се изпраща или приема. За да се защитят срещу това, американски компании, като ID Quantique и Battelle, разработват нова национална широколентова файбър мрежа, базирана на свитлина. Квантовите частици сами по себе си са светлинни пакети, което е в основата на технологията.

Подобно нещо е стартирано още през 2003 година от DARPA, като е свързвало Харвард и Университета в Бостън. Този път Battelle отиват по-далеч, като имплементират още по-силни защити и ключове, които е почти невъзможно да бъдат разшифровани. Как става това? От едната страна се изпраща ключ под формата на вълнови светлинни пакети, който се разчита автоматично от получателя. Важното в случая е никъде да няма дупка във връзката, т.е  оптичната връзка между двете места да е директна, да няма къде хакер да се захване, за да атакува криптиращия ключ. В момента това изглежда е най-големият проблем за САЩ, където за да положиш национален оптичен кабел се плащат огромни такси. В случая ще трябва да се прибегне до изграждане на изцяло нова мрежа и това ще струва огромна сума пари.

В Китай това ще е по-лесно, тъй като там частните лица, изграждащи оптични мрежи, са облекчени от такси. И в двете държави обаче има и друг проблем – напредъкът на технологиите. Да, това е и плюс, и минус. Както знаем, NSA разработва квантов компютър, който ако бъде успешно създаден, ще позволи на агенцията да разшифрова всякакви криптиращи ключове, до които може да се добере. Проблемът със запазване на личните ни данни става все по-голям с времето и за да се предпазим, трябва да се обърнем към науката (по-точно физиката). Физиците са тези, които могат да помогнат в случая, със огромните порции теории за квантови данни, предаване на информация и изобщо използване на науката, за да може технологията да напредне в правилната посока. Дори и компаниите, занимаващи се с изграждане на квантов интернет, прибягват до знанията на математици и физици за допълнителна защита.

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТОВА ЕКСТРЕМНО ВИДЕО