pluto-moon-nix-nasa плутон

Както ви разказахме преди време, данните и снимки, направени от капсулата New Horizons, когато тя мина покрай Плутон, ще има да се точат дълго време – не само че те са много като обем, но и разстоянието между апарата и Земята е толкова голямо, че трансферът на данни е нищожно бавен. Ето, че вчера пристигна още нещо ново от ръба на Слънчевата система, а именно първата изчистена и качествена снимка на малката луна Никс, която обикаля в хаотична орбита около Плутон, и по-голямата му луна Харон.

Снимката, която виждате по-горе, е композит от четири изображения, като е и увеличена три пъти. Вижда се, че Никс е с неправилна форма – дълга около 40 километра и широка 35. Освен това. самата повърхност не е гладка, а с доста хълмисти образувания, плюс един очевидно голям кратер. Снимката е направена от Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) камерата на New Horizons на 14 юли на разстояние 200 000 километра от Плутон.

За съществуването на малката луна Никс знаем от сравнително скоро. Тя е открита през 2005 година на снимки, направени от телескопа Hubble. Освен нея, Плутон има още три малки луни, както и по-големия спътник Харон. Малките спътници всъщност обикалят в хаотични орбити около системата Плутон-Харон.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS