Живеем в свят, зависим от технологиите и интернет. Използваме търсачки, като Google, за всякакви въпроси, нужди, комуникация и дори търговия. Една от основните причини, заради която дигиталният маркетинг е по-добър от традиционните маркетингови инструменти е фактът, че интернет позволява на бизнеса да взаимодейства с целевата си аудитория в реално време.

Клиентите са свикнали да участват и да комуникират с нечия марка или бизнес. Освен това, интернет пространството е много по-достъпно в сравнение с традиционните маркетингови канали, като печатните медии, телевизионните реклами и др. Една имейл кампания или кампания в социални медии може да покаже вашето съобщение на по-широка аудитория и на по-ниска цена, спрямо една телевизионна реклама, например. Дори и вашият бизнес да процъфтява, може да пропуснете безброй клиенти, партньори и направени сделки, ако не използвате правилно дигиталните техники за маркетинг.

Има компании, които разчитат за предлагането на продуктите си, само и единствено на дигиталните технологии – имат уебсайт, SEO оптимизация, рекламират в социалните мрежи и тн. Пример за такива индустрии са продажбата на недвижими имоти, част от търговията, а от съвсем скоро и доставките на хранителни стоки. При тях не е достатъчно дигиталният маркетинг да е част от стратегията им, той трябва и да е добре обмислен и целенасочен, за да може те да са конкурентоспособни.

Кои са основните точки при планирането на дигитална маркетингова стратегия?

От SEO агенция SEO Web Design, занимаваща се с оптимизация на сайтове от над 12 г. смятат, че преди да се премине към дигитален маркетинг, първо трябва да се поставят някакви цели и една основна стратегия. Когато правите това помислете и как ще постигнете всяка една цел, а не само да ги изредите в списък.

Ако искате да продавате онлайн ще първото нещо което трябва да планирате внимателно е първоначалната изработка на онлайн магазин и неговото популяризиране. Много хора си мислят, че след като са се сдобили с електронен магазин продажбите ще започнат да валят, уви това е съвсем погрешно виждане. Цената за изработката на магазина е съвсем малко перо от целия бюджет. По-голямата част от бюджета ще трябва да се вложи в маркетинг и реклама. Освен това трябва да помислите за цената на продуктите ви, за цената на доставките, за опаковките, за различни видове промоции, визиите на рекламите ви и естествено към кого искате да бъдат насочени усилията ви (типа аудитория и нейните предпочитания).

Друг важен момент е, да разделите целите си по различните канали за дигитален маркетинг, тоест „Какво очаквате от вашия уебсайт като посещения?“, „Какво очаквате от вашата онлайн реклама?“, „Какво очаквате от SEO оптимизацията като възвръщаемост“ и др. Имайки ясен набор от очаквания, не само ще успеете да видите как работят вашите тактики, но и ще имате еталон, чрез който можете да си поставите бъдещи цели.

Коя е целевата ми аудитория?

Най-вероятно сте чували този термин и преди. Това са вашите настоящи и потенциални клиенти. Те със сигурност имат определени предпочитания, говорят определени езици, посещават определени уебсайтове, форуми и тн. Всичко това, ако го знаете, можете лесно да определите каква реклама и къде позиционирана, би им привлякла вниманието най-успешно. Примерно, брокерите се нуждаят от информация, дали клиентите искат луксозни или бюджетни апартаменти и къщи.

 

Кои показатели ще определят успеха ви?

Дигиталният маркетинг позволява да се следят много показатели – колко човека посещават уебсайта ви, колко от тях се задържат по-дълго време на него, къде отиват след като го напуснат и много други неща. Ако обаче следите всички тях, има голяма възможност да не успеете да си извадите правилните изводи, защото обемът от информация е прекалено голям. Ще трябва да идентифицирате и да проследите ключовите показатели, които показват нивата на успех в различни области. Това може да означава увеличаване на трафика на уебсайта, по-големи количества продажби, по-качествени оферти за продажби или пък по-високи проценти на конверсия.

Колко често вашите усилия биха могли да дават резултати?

Много предприемачи вредят на маркетинговата си стратегията, като правят преждевременни корекции и ненужни промени в предварително създадения план. За да избегнете тези контрапродуктивни грешки, трябва да имате реалистични очаквания и правилни изчисления въз основа на определените от вас ключови показатели. Трябва да дадете достатъчно време на онлайн инструментите да си свършат работата, в противен случай няма да постигнете желаното.

Каква е очакваната от вас възвръщаемост на инвестицията (ROI)?

Поради посочените по-горе причини, ще трябва да проявите търпение и да задържите инвестициите си, дори и те да не показват огромни печалби през първите дни. Поставете си реалистични цели, съобразени с вашия бранш и конкуренцията в него.

Колко е важно да имате уебсайт?

За много хора, особено за по-младото поколение, уебсайтът е важно представяне на бранда и това важи при всички бизнеси, независимо дали продавате онлайн или не. Има сайтове, които са информационни и целта им е да поддържат добър онлайн имидж на компанията, а не да продават.

Напълно вероятно е преди да се срещнете и да говорите с потенциален клиент, той вече да ви е проучил бизнеса онлайн и да е взел своето решение предварително, на база на това, което е видял там. Примерно, ако във вашия уебсайт има блог с изключително ценни съвети за вашите клиенти, това би било огромен плюс и би им спечелило одобрението.

Блогът не само прави един сайт по-подходящ и популярен в очите на целевата аудитория, но е и от ключово значение за SEO оптимизацията. Вашите статии трябва да бъдат информативни, забавни и специфични за нуждите на клиентите ви.

Също така може да включите допълнително съдържание, което да се хареса на вашата целева аудитория, като доклади, ръководства, инфографика и други ресурси, които биха били полезни.

Мейл маркетинг и социални медии

Мейлите са безплатен начин да осигурите директна връзка между вас и вашите клиенти. Вашите мейли трябва да бъдат забавни и информативни и да съдържат повече от просто една реклама.

Освен това всеки бизнес в съвременната епоха трябва да се възползва от маркетинг възможностите на социалните медии. Те позволяват комуникация директно с настоящи клиенти, потенциални клиенти и колеги от индустрията, като същевременно насърчават и собствената ви марка и дават поле за изява на ценностите ви.

Сподели
Предишна страницаУникален ензим разгражда пластмаса
Следваща страницаТеленор с троен ръст на трансакциите в електронния си магазин
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.