Искате да изследвате Слънчевата система? За целта първо трябва да почистите космическия си кораб! Всяка мисия, в която NASA изпраща нещо към близките до нас планети, трябва да придържа към така наречената планетарна защита. Това е правилото, в което се казва, че не трябва да нанасяме каквато и да била щета на другите части от Слънчевата система, които изучаваме. Това означава, че трябва да се постараем да не пренасяме твърде много организми, които биха могли да навредят на нашите съседи в космоса.

Планетарната защита първоначално е създадена със започването на по-сериозното дискутиране на въпроса: сами ли сме във Вселената? Още през 50-те години на миналия век, хората, заинтригувани от този въпрос, са сметнали, че биологичното замърсяване, може да навреди на опитите ни да открием извънземен живот в Слънчевата ни система. Животът е навсякъде из Земята, затова е много вероятно да бъде и на превозните средства, които изпращаме в открития космос. Това ще попречи на екипажите на тези кораби, да различат на място, земен организъм от чуждоземен. „Ще бъде доста трудно да идентифицираме живот на Марс, ако вече сме занесли такъв от Земята“ – споделя Катрин Конли, от службата на NASA за планетарна защита.

Точно тази дилема доведе до създаването на такова правило за защита. NASA има различни стандарти на защита, в зависимост от това къде точно ще се намира обекта в Слънчевата система. Ако възнамерявате да отидете на Луната, или на някой астероид, правилата няма да са толкова строги. Но за специални места като Марс и Европа, където условията позволяват да се развие живот от Земята, там космическият кораб трябва предварително да бъде напълно стерилизиран.