Без съмнение, новите технологии са двигател на значителни промени във всяка една сфера на човешкия живот, за която може да се сетите. Работата също е една такава сфера, на която се отразява динамичното технологично развитие. А младите хора и подрастващите, на които тепърва им предстои да навлязат на пазара на труда, ще бъдат в най-голяма степен засегнати.

Разбира се, няма как да сме на 100% сигурни какво ни очаква в бъдеще, но експертите разчитат на създаването на прогнози, които има висока вероятност да се осъществят. В тази статия сме подбрали няколко интересни тенденции, свързани с начина, по който хората работят, и ще се опитаме да погледнем какво предстои през следващите десетилетия – апокалипсис или светло бъдеще?

  1. Дигиталното номадство става все по-популярно

Една от големите промени, които наблюдаваме все по-често в заобикалящия ни свят, е тенденцията хората да работят от разстояние. Технологичното развитие позволява на много от хората да работят или развиват собствен бизнес на всяко кътче по света, където имат достъп по интернет. Може да работите вкъщи, а ако сте авантюристи, които търсят нови приключения – да се превърнете в дигитални номади и да пътувате в различни държави. Това е един динамичен начин на живот, който е много по-различен от офис работата от 9 до 5.

  1. Машини вместо хора – автоматизация на производството

До преди няколко десетилетия, тежкият физически труд и ръчното производство, са били в основата на голяма част от познатите професиите. Тенденцията, която днес наблюдаваме е автоматизация на производството. Повече натоварващи и еднотипни дейности са делегирани на машини, които се справят по-бързо и с по-малко възможности за грешки. Затова и мега заводите инвестират огромни средства в  пълната автоматизация на производствения процес. Вероятно, някои хора биха описали тази тенденция като тревожна, тъй като тя е свързана със значително намаляване на работните места в този сектор. Но погледната от друга страна, работниците са освободени от непрестанно повтарящите се дейности и тежкото натоварване, което амортизира тялото им и в някакъв момент води намаляване качеството им на живот.

  1. Изчезващите професии

Една прогноза, която звучи доста апокалиптично, е че в следващите 50 години, голяма част от професиите, които познаваме сега, ще изчезнат напълно. Причините за това в най-висока степен са свързани в изключително бързото технологично развитие, на което сме свидетели. Изкуственият интелект стои в основата на автономните превозни средства, например. Първото поколение автономни коли и камиони вече са тук и поставят началото на една революция. Тя по всяка вероятност ще доведе до това, че много хора ще останат без работа – шофьори на камиони, доставчици, таксиметрови шофьори и т.н. Това обаче не е единственият сектор, в който изкуствения интелект ще вземе връх. Затова и бъдещето на работните места е важна тема, която все по-често попада в полезрението на световните лидери, които се опитват да открият решение.

  1. Липса на висококвалифицирани кадри

Бизнесът често се оплаква от липса на висококвалифицирани кадри или още наричани “таланти”. Това е проблем, който се наблюдава не само по нашите географски ширини, но и на световно ниво. Експертите по управление на човешките ресурси посочват, че основните причини за това се дължат на разминаване между учебните програми в училище и университета с нуждите на бизнеса, а също и липсата на достатъчна практическа ориентация на образованието. Новите технологии обаче доведоха до промени, свързани с все по-високи изисквания към знанията и уменията на кандидатите за работа. За да се справят с този проблем, много компании се обръщат към агенция за наемане на хора, инвестират в повече социални придобивки за своите служители и изграждане на добър работодателски имидж.

Както сами може да видите, технологичните достижения определено променят света, който познаваме. Всички нови неща, обикновено са плашещи, но тези промени може и да доведат до положителни резултати, стига хората да са подготвени и да имат план за действие. По всяка вероятност, в близките години, работата все повече ще е свързана с кооперирането на човека с машината.

Сподели
Предишна страницаОбразователната верига Logiscool получи инвестиция от 3.5 милиона евро
Следваща страницаМетал добиван от растения
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.