макове - опиум

Историята на пристрастяването към наркотици може да бъде проследена векове назад и няма съмнение, че нашето разбиране за наркотиците се е развило с течение на времето.

Исторически факти за наркотичните вещества

Историята с приемането на наркотични вещества е дълга и непрекъснато развиваща се. Съществуват много различни видове наркотици, към които хората могат да се пристрастят. Опиумът, пеницилинът и кокаинът са едни от първите лекарства, използвани някога за лечение на различни заболявания. Марихуаната също е била използвана като лекарство в древни времена, но е станала незаконна в Канада през 1937 г. , а в Съединените щати през 1951 г.

Марихуаната съществува поне от 2737 г. пр.н.е., когато е спомената от император Шен Нунг в най-старата китайска фармакопея Pen Ts’ao Ching (около 200 г. пр.н.е.). Едва в началото на 1900 г. марихуаната започва да се свързва с престъпност и насилие поради употребата й от мексикански имигранти, но тази тенденция се обръща през 1933 г., когато Калифорния легализира канабиса за медицинска употреба.

Историята на опиатите и как са се появили

Опиумът съществува от хиляди години и е едно от първите растения, култивирано от хората. В древни времена опиатите са били употребявани поради физически и духовни причини и са били считани за съществена част от живота.

Опиумът е бил много важна стока в древен Китай и Индия, където се е смятал като „лекарство за всичко“ – от зъбобол до кашлица. Бил е известен афродизиак, болкоуспокояващо и се е прилагал за лечение на стомашни проблеми и диария. Китайците го смесват с вино или вода, за да направят популярна напитка, наречена „tien yao“, която консумират редовно, общувайки с приятели или членове на семейството – практика, започнала около 2000 г. пр.н.е. Те са го използвали и като приспивателно – да се отпуснат и заспят.

В древен Китай и Индия е било обичайно хората да пушат лули с опиум на фестивали и церемонии, защото са вярвали, че това ще ги доближи до техните богове или духове и ще им позволи да общуват с тях.

В Южна Америка индианците дъвчели листа от кока като стимулант, докато били на лов или на дълги пътувания. Ранните европейци също са използвали опиум за развлечение – пушели са го в лули или са го смесвали с вино, като са го пиели заедно на събирания и празненства.

Днес знаем, че опиумът се прави от растения на маково семе. Когато тези семена се натрошат на прах, те могат да се пушат или смесват в чай или други напитки като Coca-Cola™, защото съдържат някои много интересни химикали, наречени алкалоиди.

За откриватели на опиума се смятат “Шумерите” – цивилизация в Месопотамия през 3400 г. пр.н.е.

Повечето хора са чували за шумерите, но това, което може би не знаете е, че те са изобретили писмеността и колелото. Те също са първите хора, които култивират опиума.

Опиумът е бил използван като болкоуспокояващо средство. Лечебните свойства на опиума са открити случайно – когато някой е изяждал маково семе и се е почувствал по-добре от всякога. Шумерите започнали да култивират мак за медицински цели, след което разширили отглеждането, за да включат и развлекателна употреба.

Древните гърци са използвали вино, напоено с опиати.

Древните гърци са използвали вино, напоено с опиати, докато са практикували кръвопускане и са принасяли в жертва животни на своите богове, за които са вярвали, че се нуждаят от кръвта. В допълнение към тази практика има доказателства за открити макови семена в древна гробница в Германия, която датира от най-малко 3200 г. пр. н. е., което доказва, че опиумът е бил използван от хиляди години.

Опиумът е бил използван по време на хирургически процедури

Древните египтяни са използвали опиум за медицински и духовни причини. Опиумът е бил прилаган по време на хирургически процедури в град Ур в Древен Египет преди 4500 години. Те са били първото общество, използвало опиум като лекарство. Древните египтяни също са използвали опиум като афродизиак и по време на религиозни церемонии за мъртвите.

Думата лекарство произлиза от гръцката дума medean, което означава вземане на лекарство, а тя произлиза от латинското meditari, което означава да размишлявам.

И двете думи имат един и същ корен и означават „да се консумира нещо, което произвежда физиологичен или психологически ефект“.

Какво общо има всичко това с пристрастяването? Оказва се, че повечето, ако не всички лекарства, първоначално са били създадени като лекарства в търсене на изцеление и подобряване на здравето. Те не са били пристрастяващи, докато хората не са започнали да ги използват за развлечение без медицинска причина, за да изпитат удоволствие или да избягат от болката и страданието.

Зависимостта е заболяване, което може да се лекува по различни начини. В наши дни сме щастливи, че можем да изберем клиника за наркозависими в която да получим така необходимата ни помощ и внимание. Най-ефективните стратегии за лечение се справят с причините за пристрастяването, адресират всички основни проблеми на психичното здраве и предоставят подкрепа на тези, които живеят със зависимост.