През последните години все повече фирми и физически лица у нас осъзнават ползите от създаването на собствен уебсайт. Независимо дали сте самонает специалист, или собственик на фирма, уебсайтът ще допринесе за най-доброто представяне на вашата дейност. Той ще улесни значително комуникацията с вашите клиенти и чрез него ще продавате по-успешно продуктите и услугите си. Към всичко това ще добавим, че да се сдобиете със собствен уебсайт вече съвсем не е трудно, дори и да не притежавате сериозни технически умения, време или бюджет. В следващите редове можете да прочетете как може да стартирате своя онлайн проект с минимални усилия.

Започваме с едно важно уточнение: за да си имате сайт, е необходимо да разполагате с име за сайта си (домейн) и инфраструтура или място за съхранението на сайта – хостинг. Услугата хостинг се предлага под различни форми – отделно или в пакет със SaaS услуга (софтуер като услуга).

Имайте предвид, че когато стигнете до стъпката за закупуване на хостинг, е необходимо да прецените на каква платформа ще изградите сайта си. Ако платформата е с отворен код (например WordPress, Magento, Joomla и т.н), ще ви е необходим хостинг, на който да качите файловете на сайта. Ако решите да изградите сайта си на SaaS услуга (например Сайт билдър), не е нужно да си взимате отделен хостинг, а да си поръчате абонамент към съответната платформа – тя идва с включен хостинг.

Затова ще разгледаме стъпките поотделно. Започваме с…

Изберете подходящ домейн

Тази първа точка от създаването на вашия уебсайт е от важно значение, тъй като чрез избора на домейн на практика резервирате бранда си. Изпълнението й е отговорно, тъй като от една страна, домейнът трябва да дава ясна представа кои сте вие и какво предлагате, а от друга – да е кратък, запомнящ се и да предизвиква интереса на потребителите. Уточняваме, че домейнът винаги е независима услуга от хостинга/платформата за изграждане на сайт. Домейнът се купува отделно и се подновява също отделно.

Добре е да помислите хубаво какво ще е името на онлайн проекта ви, след което да изберете подходящо за вашия бизнес разширение. Домейните се закупуват от хостинг компании като СуперХостинг.БГ, където можете да избирате сред голямо разнообразие от над 350 домейн разширения. Можете да се спрете на някои от най-популярните .com, .net, .bg, .eu или да се доверите на т.нар. нови домейни като .online, .site, .app, .tech, .art, .photography, които ще придадат на вашия сайт повече индивидуалност.

След като изберете най-подходящия за вашата дейност домейн, ще можете с него да създадете фирмена поща, което е задължителен елемент на всяка бизнес комуникация. Забравете за безплатните имейл клиенти – тях ползвайте за лични цели.

Е, вече имате домейн. Време е да изберете по какъв начин ще изградите сайта си. Първо, ще разгледаме SaaS услугите, които предоставят хостинг и готова платформа за изграждане на сайт. Една от най-известните в България е SaaS услугата Сайт билдър.

Създайте сайта си без нужда от технически умения с помощта на Сайт билдър

Сайт билдър е SaaS услуга с включен хостинг и готова платформа за вашия сайт. Както вече споменахме, едно от най-големите предимства на притежаването на собствен уебсайт в наши дни е това, че направата и поддържането му са изключително лесни и достъпни, дори и да нямате познания по програмиране. Ако вие сте от хората, които държат да изработят сайта си самостоятелно, можете да се възползвате от платформата Сайт билдър. Услугата е и чудесна за тестване на вашата бизнес идея без твърде голяма инвестиция във време и средства. Тя предлага всички необходими инструменти за създаване на сайт като стилни дизайнерски шаблони, Drag & drop редактор, SEO модул, маркетинг интеграции, аналитични инструменти, 24/7 поддръжка на инфраструктурата и безплатни консултации със специалисти.

Сайт билдърът на СуперХостинг.БГ е изключително полезен за хората, които не разполагат с много време за направата на свой сайт. С негова помощ можете да стартирате своя проект в интернет за по-малко от час. Избирайки тази платформа, ще получите възможност да я тествате напълно безплатно за 7 дни. Освен включен хостинг, платформата разполага и с SSL сертификат, който ще направи престоя на всеки посетител по-безопасен и защитен – знаете, че днес защитата на личните данни на всеки потребител е от първостепенна важност. Така срещу добра цена получавате хостинг, завършена платформа за уникален сайт, защита за сайта си и всичко необходимо, за да започнете своя онлайн бизнес. Няма нужда да търсите различни доставчици на всички тези услуги и продукти поотделно.

Ако можем да обобщим платформата като формула, то тя би била:

Домейн + Сайт билдър (хостинг + drag&drop платформа + SSL сертификат) = завършен сайт

Възползвайте се от предимствата на платформи с отворен код като WordPress

Друга възможност е да си вземете отделна хостинг услуга и на нея да качите платформа като например една от най-използваните системи за създаване на уебсайтове – WordPress. Инсталацията става буквално с няколко клика и не е нищо техническо. Основното предимство на WordPress е, че чрез платформата могат да се правят всякакъв вид проекти – личен сайт, блог, фирмен сайт, онлайн магазин (с допълнителното разширение WooCommerce) и други, както и да се поддържат без особени технически познания. В добавка зад WordPress стои огромна общност от разработчици, които допринасят за наличието на хиляди безплатни и платени функционалности, под формата на плъгини, теми (шаблони, темплейти, дизайни), документация за оптимизация, поддръжка и настройки..

Създаването на сайт с WordPress може да се сведе до няколко основни стъпки (след като вече разполагате с домейн и хостинг): инсталация с един клик на WordPress системата в хостинг акаунта чрез WordPress Manager by SuperHosting, избор на дизайн (тема), създаване на страници, инсталиране на допълнителни функционалности чрез плъгини и др.

И така, ако можем да обобщим отново с „математическо“ уравнение, то формула при разгледания сценарий би била:

Домейн + подходящ хостинг план + WordPress инсталация на хостинг акаунта + SSL сертификат = завършен сайт

Уточняваме, че някои хостинг планове разполагат с включен SSL сертификат – така няма нужда да търсите сертификата като отделна услуга. Такива планове са СуперПро и СуперХостинг на СуперХостинг.БГ. Като допълнение, те разполагат с чудесни параметри и кеширащи модули, за да бъде Вашия WordPress сайт бърз като ракета.

Вече разполагате с най-важното знание за старт на Вашия онлайн проект. Време е да решите коя платформа ще използвате и да действате. Още сега можете да си потърсите подходящо име и да го запазите, преди друг да го е направил. Посетете superhosting.bg и стартирайте!