С продължителното използване на вашия iPhone броят на инсталираните приложения обикновено нараства лавинообразно. Постепенно екранът ви се изпълва с икони и отнема време да намерите търсеното от вас приложение. Сигурен съм, че често ви се е искало да скриете иконите на приложения, които използвате рядко. Наред с това, също толкова сигурен съм, че когато дадете на някого да разгледа набързо iPhone-а ви, то едва ли искате да започне да броди из съобщенията, снимките или профилите ви в социалните мрежи.

ВИЖ ОЩЕ: Nokia N1 е новият таблет с Android, който е тотално копие на iPad

Следващите редове ще ви дадат възможност да скриете желаните от вас икони от чуждите очи или просто за повече пригледност на екрана. Скриването на икони е хитър трик, който не изисква никакви допълнителни приложения или Jailbreak и няма как да навреди на устройството. Тайната на трика се състои в неколкократно натискане на Home бутона и докосване на екрана на правилното място в точния момент.

Следвайте следните инструкции стъпка по стъпка:

1. Изберете коя икона на приложение искате да скриете.

ВАЖНО: Началният екран трябва да е напълно запълнен с икони и да имате поне една папка.

*Ако нямате направена папка, то трябва да направите такава, за да се осъществи трика. За да направите папка, просто провлачете една икона към друга.

2. В случая съм решил да скрия иконата на камера приложението Fojo.

3. Преместете желаната икона в Dock-a (оградената с червена линия лента в долната част на екрана)

4. С единия пръст задръжте върху иконата, а през това време с другия натиснете два пъти Home бутона последователно.

Това ще доведе до активирането на мултитаскинг екрана, където ще видите всички активни приложения (ако имате такива в момента). Изберете началния екран.

5. Иконата, която ще скриваме би следвало да е видимо по-голяма и леко затъмнена. Всички останали икони на началния екран трябва да са активни за преместване/изтриване. Отворете една папка от началния екран (в моя случай оградена с черно).

6. Натиснете един път върху полето под папката (очертано с оранжев цвят), което ще ви върне отново на началния екран с активните икони.

7. Иконата, която искате скриете трябва да е видимо по-голяма. Изчакайте 1-2 секунди и натиснете Home бутона.

8. Ако сте изпълнили всичко коректно до момента, иконата би следвало да изчезне и в Dock-a да са останали само 3 икони.

Как да достигам до приложението без иконата?

Преплъзнете с пръст върху екрана в посока надолу (към Home бутона) и ще излезе лентата за търсене (Search iPhone). Там въведете първите букви от името на приложението и то веднага ще се появи в списъка.

Как да върна видимостта на иконите обратно?

Всеки път, когато рестартирате телефона си, скритите икони ще се появяват отново на екрана. Тоест, ако искате да възстановите някоя икона, просто рестартирайте своя iPhone. Гарантирам ви, че след няколко опита ще научите да скривате иконите на своя екран бързо и безпроблемно.

Как да скрием икона и при iOS 8.x.x

Новата версия на iOS донесе множество промени и подобрения и не подмина начините за скриване на икона от екрана на вашия iPhone.

Важно: И при тази версия на iOS (iOS 8), началният екран трябва е запълнен напълно с икони, както и Dock-a (долната лента с четири икони).

Ето какво трябва да направите:

1. Изберете си кое приложение искате да скриете от екрана.

2. Преместете иконата извън началния екран. След това се уверете, че началният екран отново е запълнен напълно с икони.

3. На екрана с избраното приложение задръжте пръста си върху иконата, докато започне да мига и стане активна за преместване.

4. В този момент провлачете активната иконата до началния екран към някоя друга икона, все едно искате да ги обедините в папка.

5. Докато все още държите с пръст върху активната икона, задръжте я в новосъздаващата се папка около секунда и след това преместете иконата към Dock-а.

6. Задръжте иконата върху Docka-а за две секунди и пуснете. В момента, в който пуснете иконата тя би трябвало да се скрие.

Ако тези стъпки ви затрудняват, вижте цялата процедура в този клип:

Важно: Тази процедура работи и при iOS 7.x.x

Ако имате проблеми или въпроси, споделете в коментарите.