filter-all-the-photos

Обичате да снимате, но нямате навика да носите фотоапарат или просто не разполагате с такъв? Отговорът е във вашия смартфон. За много от потребителите той отдавна се е превърнал в основно оборудване за правене на снимки и видео клипове.

Камерите на повечето апарати са на прилично ниво, но какво да правим с обработката на вече заснетия материал? Има редица приложения, които могат да бъдат полезни, но ще ви разкажем за седем от най-ефективните инструменти, които ни предлага Android.

За да достигнете до тях, трябва да отворите галерията, да изберете снимка, която ще редактирате и да я докоснете, за да се появи лентата с инструменти. Самата редакция започва, когато докоснете бутона Edit. Организацията на инструментите зависи от използвания апарат и от версията на операционната система. Могат да се намират на различно място и да предлагат различни опции. Но основните принципи са почти едни и същи.

so_old

Вече не трябва да разчитате на Instagram, за да добавяте филтри на своите снимки. Смартфонът ви разполага с достатъчно количество такива. С тяхна помощ можете да направите всяка снимка различна – да я състарите или да й придадете блясък спод от конкретната идея, която искате да пресъздадете.

Следващият инструмент е рамката. Обикновено в инструментариума са заложени голямо количество разнообразни такива, подходящи за различни случаи.

apply_crop

Не винаги в кадър се хваща само това, което искаме. В доста случаи имаме обекти, които не искаме да се показват или просто не се връзват с идеята на кадъра. Тогава на помощ идва функцията Crop. След натискане на бутона се появява рамка, чрез която можете да изберете контур, по който да изрежете снимката. След като натиснете Apply Crop за изрязване на кадъра, имате възможност да прецените дали резултатът е задоволителен и да го запаметите.

apply_straighten

Завъртането също е полезна опция, чрез която имате възможност да промените ъгъла или да подравните снимката.

Освен филтрите, в съвременния Android телефон разполагате и с редица настройки на цветовете. Ако нямате доверие на собствените си способности, може да изберете опцията Autocolor. Ако пък имате самочувствието на творец, тогава има редица инструменти, с които да коригирате експозицията, яркостта контраста.

Ако сте запознати с регулиране на кривите на изображението, то Curves ще ви предложи възможността да ги регулирате така, както намерите за добре.

original_compared

Искате да видите как нанесените промени вляят на снимката? Докато сте в режим редактиране, плъзнете пръст нагоре или надолу, на ляво или на дясно и ще можете да видите как е била преди промените.

След прилагане на който и да е инструмент, не трябва да забравяте да запаметите промените. Преди да го направите, преценете добре, дали постигнатият ефект е задоволителен, ако не е, имате възможността да отмените промените, като се върнете една или повече стъпки назад, чрез бутона Undo или просто излезете, без да запаметявате промените и започнете от начало с оригиналната снимка.

Както казахме в началото, наличието и разнообразието на инструменти варира в зависимост от марката и версията на операционната система. Когато вградените не достигат, винаги можете да прибегнете до помощта на някое от разнообразните приложения в Google Play.

Но преди всичко, нека снимането и обработването ви доставят удоволствие.