Блестящите светлини, романтичното сияние, драмата – полилеят е един от най-бляскавите елементи, които би могъл да имаш в дома си. Изборът на подходящата светлина за правилното пространство обаче изисква известни познания. 

 

Критерии за избор на подходящ полилей за дома

 

  • Според размерите на стаята – Полилеите са най-подходящи за големи и помещения, предназначени за събирания. Стаята трябва да е достатъчно просторна, за да представя осветителният уред в най-добрата му светлина, но и да не пречи на свободното движение около осветителното тяло. Ефектните пеещи кристални модели са отличен избор за хол или трапезария, но ако нямат пространство да “дишат”- създават визуален ефект, който кара помещението да изглежда тясно или кичозно. Ако стаята е с достатъчно големи размери, потърси илюминиращо тяло с триизмерен обем и със скулптурен и функционален дизайн, който може да се види от всички страни и отдолу. 

 

  • Според стила – Определи дали искаш твоят илюминиращ елемент да открадне шоуто или да е допълнителен ефект към вече добре проектираното пространство. Искаш ли той да се слива или да се откроява? Може да използваш традиционни полилеи в по-модерни пространства или по-модерни полилеи в традиционни пространства, стига да се съобразиш с размерите им. Най-модерните тенденции в осветителните тела през тази година са акцентите в злато и мед, но ако предпочиташ да окачиш бохемски абажур от шарени стъкла или дървен винтидж модел с вентилатор – зависи само от теб и желаният за помещението ефект. Ако разнообразието е прекалено голямо, винаги може да заложиш на минималистичен лед модел, който е икономични откъм консумация на електроенергия и разходи за електричество.

 

Можем ли да си направим сами 

 

Има нещо наистина удовлетворяващо в създаването на полезен обект със собствените си ръце, особено ако го направиш с рециклирани материали. Ако желаеш да помогнеш на околната среда, докато реализираш креативните си идеи, ти отправяме няколко отлични предложения от типа „направи си сам“ за осветителни тела които буквално ще озарят деня ти:

 

  • Хартия – Най-лесният начин сам да направиш полилей е с хартия. Можеш да експериментирате с нея, защото тя е материал, който е лесен за оформяне и оцветяване. Ако проектът ти е предназначен за детска стая, онлайн има много интересни дизайни в различни форми като сърца, облаци или звезди. За проект, предназначен за твоята собствена спалня, може да използваш рециклирани списания и вестници.
  • Дърво – Всичко от стари дървени закачалки до преплетени корени, които си намерил в парка, може да се използва за изработването на полилей. Дори и най-обикновената дървена плоскост е на няколко крушки разстояние от това да се превърне в осветително тяло с винтидж-индустриален стил.
  • Метал – Висящ букет от огънати лъжици в комбинация с ретро крушка набира все по-голяма популярност сред домашните майстори, които искат тематично осветление за своите кухни. Малко по-смелите пък създават страхотни полилеи от стари тръби или медни намотки. Каквато и да е визията ти, препоръчваме да се възползват от консултантите на mr bricolage, за да я осъществиш по лесен и безопасен начин.
Сподели
Предишна страницаБлизо 500 000 души в Европа използват българския дигитален портфейл iCard
Следваща страницаInstagram тества нов инструмент за редактиране на видео
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.