Снимка: Swinburne Astronomy Productions

Космическите радио сигнали са нещо обичайно за астрономите, които наблюдават небето с радио телескопи. Източниците могат да са различни – от избухващи супернови, до колапсиращи звезди или дори бързовъртящи се неутронни звезди. За първи път в историята обаче такова нещо е наблюдавано в реално време – обикновено учените разбират за този сигнал много време след неговата поява.

ВИЖ ОЩЕ: УСТРОЙСТВО МОЖЕ ДА ПОЗВОЛИ НА ГЛУХИ ХОРА ДА ‘ЧУВАТ’ С ЕЗИКА СИ 

Емили Петроф, която работи по своята докторска дисертация в Университета Суинбърн в Мелбърн, е попаднала на въпросния бърз радио изблик (fast radio burst – FRB) съвсем случайно, докато е ползвала телескопа Parkes в Ню Саут Уелс още на 14 май миналата година. Резултатите от проучването излизат чак сега, което ни позволява да разберем малко повече за случая.

Още не се знае за какво точно космическо събитие става въпрос, но едно е ясно – това е първият път, в който подобно нещо е наблюдавано в момента, в който се случва. Доколкото е възможно да се нарече „в реално време“, защото все пак става въпрос за сигнал, произлизащ на разстояние от около 5,5 милиарда светлинни години от нас, а както знаем – нищо не се движи със скорост, по-висока от тази на светлината. Това е може би и първото събитие, по време на което няколко радио телескопа са били координирани да слушат (в случая след събитието) за последващо ехо – това е станало още от Калифорния, Чили, Индия, Канарските острови, Германия, Хавай, както и от ниска околоземна орбита.

Учените предполагат, че е много възможно в случая да става въпрос за звезда, току-що колапсирала в черна дупка. Дори и това да не е така, все пак става дума за някакво катаклизмично събитие. Излиза, че за първи път такова нещо е наблюдавано директно. За това обаче са нужни още много изследвания. По думите на Емили Петроф, „капанът е заложен и само трябва да чакаме сигнали да попаднат в него“, което ще рече – вече знаем как да уловим подобни сигнали (което досега е ставало късно след тяхната поява и то само около десетина пъти) – трябва само да чакаме да се появят.