Мишки за компютри

Потребителският интерфейс на първите компютри беше изцяло текстово базиран, което налагаше работа само с клавиатурата. На фона на съвременните операционни системи, програмите за тях и графичните им потребителски интерфейси наложиха използването на компютърна мишка. На отрасловия пазар днес се предлага разнообразие от подобна периферия и по-долу ще се опитаме да изясним основните фактори, с които трябва да се съобразите при избора.

На какъв принцип работи мишката за компютър

При избора принципът на работа на компютърния манипулатор е важен. Те се делят на лазерни, оптични и оптико-механични. Последните вече не се използват. Те са базирани на топче, което при движението на манипулатора се завърта от повърхността и задвижва различни ролки, чиито сензори засичат посоката им на движение. Много предпочитани са оптичните модели, тъй като са с достъпни цени и дават добри резултати. В основата им стои диод, който на базата на оптични лещи определя посоката на движение на мишката и е предпочитан вариант за компютрите в офисите и в домашни условия.

Лазерните са най-скъпите решения, но те са непретенциозни към повърхността и дават отлични резултати при позициониране на курсора върху екрана. Предимно се среща в геймърските мишки за компютри.

Мишки за компютриКакви видове се предлагат

Спрямо предназначението им на отрасловия пазар са достъпни следните видове мишки за компютър:

  • геймърски – те са големи и с агресивен дизайн, за продължителна игрова сесия. Оборудвани са с множество програмируеми бутони и имат лазерен сензор;
  • за пътуване – напълно обикновени са и много малки, което ги прави подходящи за прибиране в чанта. Имат ляв и десен бутон, както и скрол колело и оптичен сензор. Най-често намират приложение в домашни условия или в офисите;
  • ергономични – предназначени са за продължителна работа и са ортопедични. Това означава, че са удобни, тъй като дизайнът им приляга по естествен начин в дланта на лявата или дясната ръка. Предотвратява образуване на умора и болка след продължителна работа.

За какво да внимаваме при избора

Преди покупката на мишка за компютър е важно да определим начина на свързване към системата: делят се на жични и безжични. Първите са по-евтините решения, но разстоянието им на използване е ограничено от дължината на кабела. Вторите ви лишават изобщо от ограничението на кабела и изискват поставяне на батерия във вътрешността на корпуса им.

Другият акцент в избора са цветовете. Според онлайн магазин Plasico най-интересни за потребителите са ярките акценти на тъмния фон. Други се спират на по-класическите едноцветни черни и сиви варианти, но всичко е въпрос на лични предпочитания.