Хранителните добавки са предимно популярни в спортните среди и бодибилдинга, силовите спортове и тези, за които се изисква издръжливост, сила и енергия. Какво обаче представляват фитнес добавките, като протеин, креатин, глутамин, витамини и минерали и кои са известните марки, които произвеждат качествени продукти от този тип?

Какво представляват хранителни добавки

Като цяло, човешкият организъм може да набавя необходимите му вещества чрез храната, но когато става дума за тренировки и изтощителна физическа активност, тогава нуждите на организма рязко се повишават. Това налага допълнителния прием на специални обработени продукти, които да запълнят тези дефицити. И тук всъщност на помощ ни идват хранителните добавки. Важно е да се знае, че тези продукти не могат да заместят органичната храна, но могат да я допълват, което става ясно още от тяхното наименование.

 

По-конкретно, хранителните добавки са едно или няколко отделни вещества, извлечени от определен тип храна. Това позволява наличието на по-концентрирано количество от съответното вещество и когато то е в дефицит в организма, по този начин ние можем бързо да го запълним. Суроватъчният протеин например се съдържа в суроватката отделяща се в процеса на производство на сирене. Чрез специална обработка обаче, можем да го получим в прахообразно състояние и да го приемаме в концентриран вид.

Какви видове има

Днес познаваме няколко отделни вида хранителни добавки:

 

  • протеинови – протеинът е разпространен в областта на културизма и силовите спортове за натрупване на суха и плътна мускулна маса;
  • фетбърнъри – спомагат за ускоряване топенето на мазнините и запазване на мускулната маса. Предимно са предпочитани от жените, желаещи да придобият красива и стройна фигура;
  • аминокиселини – без тях растежът на мускулите е невъзможен, както и функционирането на организма. Една част от тях се изработват от самия организъм, а друга се набавя отвън. Основно се делят на заменими и незаменими;
  • витамини и минерали – биват два вида, а именно мастноразтворими и водоразтворими. Първите се съдържат в мазнините, а вторите във водата, като аргинин, глутамин, омега 3 и др.

Кои са най-известните марки

Индустрията на хранителните добавки днес е многомилярдна и в нея участват десетки играчи, но както навсякъде, така и тук има определени брандове фаворити, като Activlab, FA Nutrition, Syntrax, Arnold и други. В техните продуктови гами са достъпни спортни храни, включително и протеин, глутамин, витамини и минерали, фетбърнъри и всички от изброените и описани по-горе видове. За да попаднете на високо качество и без фалшификати, експертите съветват да заложите на специализираните магазини в страната.

Сподели
Предишна страницаПолзвайте тези трикове за ефективно почистване у дома
Следваща страницаГенно модифициран цветен памук
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.