iWatch

Почти всеки производител вече ни показа своя умен часовник. Имаше много изненади и разочарования. До момента не бих казал, че някоя от компаниите е направила нещо чак толкова иновативно. Въпреки че не съм голям фен на Apple, точно от тях очаквам нещо интересно, красиво и разбира се – иновативно. Последните месеци се изписаха много байтове с информация за техния iWatch и съм сигурен, че всеки (дори и Android феновете) чака с нетърпение да види какво ще представи компанията. Тъй като в момента това е една от най-дискутираните теми, нямаше как и ние да пропуснем да напишем няколко реда за това така чакано устройство.

Дизайн

Нещото, което може би вълнува доста хораq е дизайнът. Видяхме какви ли не концепции. От кръгли до гривни. Лично според мен, от Apple ще заложат на нестандартното и нищо чудно да видим нещо коренно различно от всичко до момента. Лично аз съм фен на кръглите часовници и ми се иска и този да е такъв, но остава съвсем малко до представянето и най-накрая, както се казва, завесата ще падне. До момента Moto 360 е един от фаворитите в този клас устройства и смело мога да кажа, че наистина ме впечатли. Motorola се постара много да направи часовник, който преди всичко да е часовник и мисля, че успя да го постигне. На фона на квадратно-правоъгълните представители на Samsung, LG и други, той се отличава и мисля, че това е основният конкурент на Apple.

Цена

Другото, което вълнува всички ни, е цената на iWatch. Добре знаем каква е ценовата политика на Apple. Винаги съм смятал, че цените им са прекалено високи за това, което предлагат, но пък кой ли съм аз да им давам съвети? И на тези цени хората пак си ги купуват, така че каквато и цена да му сложат, все ще се намери пазарна ниша. Разбира се, всички искаме да е на някаква „по-нормална“ цена, особено в България. На места в интернет пространството се спекулираше, че ще има няколко цени, може би за различните модели. Това би било супер, така лично според мен ще обхванат по-голям пазар.

Софтуер и хардуер

От това, което изчетох като коментари от хората по сайтове, блогове и форуми, останах с впечатление, че по-голямата част се интересуват от дизайна и цената на iWatch. Лично на мен ми е интересно какво ще има като софтуер и хардуер. Много се изписа за всевъзможни сензори, като някъде се говореше, че щяло да има над 10 сензора. Почти съм сигурен, че няма да останат назад и ще има сензори за отчитане на крачките и такъв за пулса … Все пак нали трябва и да се тренира? 🙂 Само се надявам да работи по-добре от наличните до момента часовници, защото те определено не се справят добре в това отношение. Предполагам, че ще се добави и NFC, тъй като вече почти всички нови устройства имат и си мисля, че няма да бъде пропуснато.

Лично на мен много ще ми е интересен интерфейсът и в частност как ще са позиционирани иконите. Имаше доста красиви концепции и ми е любопитно дали ще се добавят опции за навигиране чрез жестове. Би било доста удобно. Все пак не само Samsung са добри в добавянето на нужни и ненужни функционалности. Apple също определят тенденциите в този аспект и личните ми очаквания са да видим нещо много интересно и полезно за нас, потребителите.

Изработка

Писа се, че дисплеят ще бъде извит, че ще бъде гъвкав и че може би ще се ползва сапфир за изработката му. Склонен съм да повярвам, че ще бъде извит, но не и гъвкав. Ако пък е гъвкав, то предполагам, че ще е от гледна точка на това да бъде по-защитен. За сапфира бих казал, че е непълно възможно, като се има предвид че от Apple доста наблягат на материалите, които използват.

Като цяло, въпреки че имаше доста информация по темата за iWatch, не мисля, че някой може на 100% да предвиди какво са ни подготвили. Apple са майстори в покриването на информация и аз все още чакам с интерес да видя крайния продукт. До този момент вече остават броени часове и напрежението става все по-голямо.

Сподели
Предишна страницаРевю на LG 34UM95 UltraWide QHD монитор
Следваща страницаВсичко за предстоящия iPhone 6
Николай Николов е главен фото и видео редактор в SmartNews.bg. Работи в сферата на телекомуникациите, бил е ръководител на всички видео и фото проекти за най-големия сайт за Android OS в България - AndroidBG.com. Интересува се от фотография, Smart устройства и иновативни решения.Follow me on Twitter, Facebook