Всеки един геймър знае колко е важен мониторът за качествената игра, за по – пълноценното изживяване и съответно за пълното удоволствие от играта. Изборът на подходящ гейминг монитор обаче съвсем не е лесен. На – малкото, че днес на пазара има десетки модели и марки – с различни характеристики, размери, резолюция и с още по-разнообразни ценови диапазон. Обикновено, изборът на най-добрия игрален монитор е субективно решение и се свежда до балансиране на различни аспекти и лични предпочитания.

Кои са обаче факторите, на които трябва да обърнете внимание, за да изберете най – добрият за вас монитор за игри?

Резолюция на монитора

Първият и най-важен фактор, който трябва да се разгледа, е, разбира се, резолюцията на дисплея.

Гейминг мониторите днес могат да бъдат в резолюция 1080p (Full HD); 1440p (QHD / 2K) или 2160p (UHD / 4K).

По-високата разделителна способност означава по-висок брой пиксели, което от своя страна означава по-добра визуална детайлност и по-голяма яснота на изображението.

Въпреки това, най-голямата спънка, която въздържа повечето геймъри от избор на QHD и UHD резолюции, са хардуерни ограничения. QHD бавно се превръща в нов стандарт, като повечето игри от среден клас могат да поддържат стабилна 30 FPS в тази резолюция. UHD е съвсем различна история, тъй като само най-мощните съвременни графични процесори ще могат да прокарват над 30 кадъра в секунда.

Въпреки това, преди да вземете решение за идеалната си резолюция при избора на монитор на компютър, помислете за силата на видеокартата и дали предпочитате производителност или визуално качество. В повечето случаи е по – добре да изберете по-висока разделителна способност (QHD или UHD), тъй като е по-надеждна.

Честота на опресняване

Честотата на опресняване на монитор за компютър се измерва в херца (Hz) и измерва колко пъти мониторът може да обновява показаното изображение в секунда. Това също определя колко кадъра в секунда мониторът ще може да показва.

Мониторите могат да имат няколко честоти на опресняване – 60Hz, 144Hz или 240Hz.

Важно е да се има предвид, че високата честота на опресняване няма смисъл, освен ако графичният ви процесор не е достатъчно мощен, за да доведе до адекватния брой кадри в секунда.

Така че, преди да изберете 144Hz или 240Hz монитор, уверете се, че вашата графична карта може да подкара игрите, които искате, на такива високи кадри.

Адаптивно синхронизиране

За да не се разкъсва екранът докато играете, помислите за FreeSync или G-SYNC. Много от новите игрални монитори вече включват някоя от тези две, така че внимавайте за това.

AMD FreeSync не добавя допълнителни разходи към базовата цена на монитора и е съвместим само с AMD графичните карти, докато NVIDIA G-SYNC работи само с NVIDIA карти.

Технология на панела

Днес мониторите разчитат на два типа панели – TN (twisted nematic) или IPS (in-plane switching).

IPS панелите предлагат по-добро визуално качество. Това означава по-жизнено и по-точно възпроизвеждане на цветовете, както и по-добри ъгли на гледане. Най-голямото предимство на TN панела е, че те поддържат по-бързо време за реакция.

Време за реакция

Времето за реакция на пикселите се измерва в милисекунди (ms) и представлява колко време един пиксел трябва да премине от черно към бяло или да превключва между различни нюанси на сивото.

По същество, колкото по-ниско е времето за реакция, толкова по-гладки ще бъдат движенията на камерата. От друга страна, високото време за реакция ще доведе до размазване на движението, тъй като пикселите нямат достатъчно време за превключване между цветове по време на бързо движение на камерата.

И както вече казахме по – горе, TN панелите поддържат 1ms време за отговор, докато IPS панелите могат да достигнат само 4 ms. Кое избирате зависи изцяло от това дали предпочитате по – бързо време за реакция или визуално качество.

Размер на екрана

Обикновено геймърските монитори се движат някъде в диапазона между 21 инча и 27 инча, тъй като те дават перфектния баланс между визуална яснота и комфорт при гледане. Всеки един, който е по – голям от това, трябва да се гледат от разстояние, а по – малко не може да отговаря на високите резолюции.

Кой размер избирате зависи изцяло от вас, въпреки че ако използвате 1080p монитор, най-добре е да не избирате по-голям от 24 инча, тъй като по-ниската плътност на пикселите неизбежно ще наруши качеството на играта.

Конектори

Модерният игрален монитор за геймърски компютър има следните входове и изходи:

DisplayPort 1.4 – Най-добрият избор за видео / аудио трансфер на компютър.

HDMI 1.4 / 2.0 – не поддържа честота на опресняване както и по-високи разделителни способности като DisplayPort, но е добро решение за средния клас.

5 мм аудио изход – проектиран като по-удобно средство за свързване на слушалки или високоговорители директно към монитора, вместо към задния панел на дънната ви платка или предния панел на корпуса.

Освен това, мониторът може да има и 3.5 мм аудио вход и един или няколко USB порта.

Наред с това има и други видове конектори, които мониторът може да включва, но по-горе са най-важните. Съвместимостта с видео / аудио не трябва да е проблем, тъй като повечето графични карти идват с поне един или повече DisplayPort или HDMI портове, като и двете могат да прехвърлят звука.

Единственото нещо, което трябва да имате предвид е дали има някакви USB устройства, които възнамерявате да включите директно в монитора, и да планирате съответно покупката си.

Както виждате покупката на монитор е доста индивидуална задача и зависи от лични предпочитания и усещане по време на играта. Всичко е във ваши ръце!