Google лого / TechFuture-Web
Google лого / TechFuture-Web
Google лого / TechFuture-Web

Безспорно един от най-важните и ползвани сайтове в света е интернет търсачката на гиганта Google. Учудващо, голям брой хора все още мислят, че Google е само търсачка (наскоро ми се случи да обяснявам, че това не е така). Google е собственик не само на Google Search, а и на най-популярната платформа за видео споделяне YouTube, най-ползваният интернет календар Google Calendar, голяма социална мрежа Google+, блогърската платформа Blogger, електронната поща GMail, преводачът Google Translate, Google Maps карти, облачната услуга Google Drive, както и много други.

Може би знаехте, че всички тези услуги са на Google, но дали знаете някои от следните факти:

Първоначално търсачката се е казвала „Googol“. Веднъж инвеститорите са го написали грешно на чек за 100 000 долара и така остава до ден днешен.

Преди няколко години Yahoo отказва да купи Google за сумата от 1 милион. Това, според някои анализатори, е най-голямата грешка на компанията. Днес Google струва над 240 милиарда.

Основната страница на Google Search е толкова изчистена, защото създателите й Лари Пейдж и Сергей Брин не са разбирали от HTML. За дълго време потребителите са били принудени да натискат бутона за връщане, тъй като не е съществувал „submit“ бутон.

Създателите на Google са били толкова бедни, че е трябвало да използват компютри, направени от Lego.

lego - Google

Познатият бутон „Чувствам се късметлия“ е изключително рядко използван. Въпреки това, при премахването му потребителите се оплакват, че „нещо липсва“. Той реално игра ролята на „бутон за комфорт“.

Месечно в YouTube се гледат средно по 450 000 години видео. Това е двойно повече от времето, от когато хората съществуват.

Google е заснела над 5 милиона мили път за Street View.

96% от печалбата на Google идва от реклама през 2011 година.

Google отговаря на над милиард въпроса дневно. 15% от тях се задват за първи път.

Google окуражава служителите си да създават техни собствени проекти. 20% от тяхното време се отделя за тази задача. Резултати на тази политика са мега популярната услуга Google News и Orkut.

Съществува огромен списък с услуги, които Google е спряла. Примерите включват Google Health, Google Checkout, Google Wave, Google Reader и наскоро спряната Google Latitude.

Знаехте ли, че Gmail позволява осъществяването на телефонни разговори? Всички разговори към САЩ и Канада са безплатни.