Както ви съобщихме по-рано, идния петък (17 февруари) предстои третото по ред Science парти за пораснали в Детски научен център „Музейко“. То ще започне точно в 19:30 часа и освен хубава музика, коктейли и забавления, ще включва и наблюдения с телескоп (при ясно време) от покрива на Музейко. По този повод сме подготвили за вас едно кратко интервю с един от лекторите-астрономи в центъра — доц. д-р Евгени Овчаров. Разберете какво е да си астроном и лектор в планетариума на Музейко по-долу. Приятно четене!

Smart News: Здравей! Моля представи се за читателите на Smart News.

Евгени Овчаров: Здравейте! Казвам се Евгени Овчаров, ръководител съм на катедра Астрономия към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и съм един от лекторите в планетариума на Музейко.

SN: За тези, които не знаят, опиши с няколко изречения какво е Музейко.

Евгени: Музейко е детски научен център, уникално място за България. Място, където децата учат чрез игра и забавление. Имат възможност да открият любопитни неща от света на науката по оригинален начин и да разберат, че тя не е сложна и страшна, а е изключително интересна и забавна. В Музейко има над 130 игри, експерименти и изложби. Екипът е от страхотни позитивни хора, изпълнени с енергия и желание да помагат на децата да откриват света, в който живеем. В Музейко се намира и първият и за сега единствен планетариум в София. В момента представяме три научни шоута в него, като програмите са изцяло оригинални, направени от нас. Работим и по няколко нови научни програми, които съвсем скоро ще можем да представим пред посетителите в планетариума.

SN: Какво е чувството да разказваш за звездите на деца? Виждаш ли искрици в очите им? Какво означава това за теб?

Евгени: Чувството е изключително приятно. Децата все още не са обременени от битови, семейни и други проблеми и задачи, свързани с често сивото ежедневие на възрастните. Естественото човешко любопитство при тях не е притъпено, попиват с огромен интерес подходящо поднесената информация за природата около нас. Като учен съм изключително щастлив, че имам възможността да събуждам и поддържам интереса към Космоса на толкова много деца и родители. Именно това е и една от основните цели на науката, нещо, което често погрешно се игнорира от много колеги.

SN: Науката в България има редица финансови проблеми, за които всички слушаме по новините. Като учен, занимаващ се с популяризация (която е важна и неизменна част от развитието на въпросната наука), мислиш ли, че има надежда?

Евгени: Разбира се, че има надежда. Бих казал, че и в това си състояние, в момента науката в България е на световно ниво. Въпреки доста по-различните условия от тези, при които работят колеги от страни като Германия или САЩ например, българските учени публикуваме резултатите от изследванията си в същите световни научни списания. Безспорно огромен проблем в българската наука е пълната липса на адекватно финансиране. Но често с това се спекулира. По-голям проблем всъщност е човешкият фактор. За да има финансиране, българската научна общност трябва да покаже желание за развитие, разчупване на консервативното мислене и отваряне както към бизнеса, така и към обществото. Често много колеги забравят, че именно в интерес на обществото би трябвало да се прави наука, без значение дали е фундаментална или приложна. Обикновенните хора трябва да имат досег със случващото се в науката.

SN: Какво ще посъветваш хората, които искат да се занимават с наука тук, в родната си държава?

Евгени: Да не се отказват! Човек да прави наука в България и в чужбина са две доста различни неща. Тук, макар да е по-трудно, човек има свобода да се занимава с каквото поиска в науката, може да работи по дадена тема колкото и както поиска. Рядко има ограничение откъм срокове, като това, разбира се, може да е опасно. В ръцете на младите учени е да използват свободата в науката тук, за да се развиват и да разчупят консервативното мислене в българските научни институции, правейки ги по-активни и разпознаваеми.

SN: Като за финал, сподели защо всеки трябва да посети Музейко — дали с децата си, или сам, на някое от вечерните Science партита?

Евгени: Музейко е много интересно място и за възрастните. Повечето родители се забавляват заедно с децата си, разглеждайки изложбите и играеки в Музейко, макар експозициите да са предназначени главно за подрастващите. А вечерните Science партита са предназначени специално за възрастни. В тези вечери Музейко се преобразява именно за порасналите. Програмата е много разнообразна и интересна. На предстоящото Science парти на 17 февруари, в богатата програма са предвидени астрономически наблюдения с три телескопа, както и разговори и дискусии с професионални астрономи. В събитието ще участват учени, докторанти и студенти от катедра Астрономия към СУ „Св. Климент Охридски“ и медалисти от международните олимпиади по астрономия и астрофизика.

SN: Благодаря ти за това интервю. Ще се видим на Science PARTY / Привличане, нали?

Евгени: Аз благодаря! Да, ще се видим в петък вечер, на покрива на Музейко, точно под звездите.

Отново — science партито в Музейко ще се проведе на 17 февруари (петък), от 19:30 часа, на територията на центъра. Билети можете да закупите от сайта на Музейко.

muzeiko-science-party-privlichane-17-02-2017-small