Снимка: Business Insider

Изключително остроумно именуваната компания за копаене на тунели на Илон Мъск The Boring Company [копаещата компания, също скучната компания; бел. превод] започна да прокопава първия тунел под Лос Анджелис. Това се случва по-малко от месец след като Мъск се срещна с кмета на града, за да уговори всички разрешителни, които са необходими за стартиране на такъв проект.

Новината бе обявена от самия Мъск в Twitter. В туита си той споменава, че вече не чака Годо. Годо е името на машината, която копае тунелите и е препратка към пиесата на Самюъл Бекет “В очакване на Годо” (Waiting for Godot).

През април Мъск ни показа концептуално видео, което разяснява как ще работят тунелите, за които миналата година той се шегуваше, а сега се превръщат в реалност: идеята е под Лос Анджелис да бъдат прокопани редица тунели, които да облекчат движението и задръстванията, причинени от множеството автомобили. Във видеото се вижда как една Tesla Model S се качва върху платформа, която я отвежда под земята и там платформата се движи с 200 километра в час върху релса по предварително начертан маршрут. Когато автомобилът излезе на повърхността, друг такъв може да използва платформата.