Излитането на Falcon 9 със сателита SES-10 на борда; първата ракета, излетяла и приземена повторно | Снимка: SpaceX / Flickr

Не всички опити за приземявания на Falcon 9 ракети от страна на SpaceX са били успешни. Всъщност компанията започна да приземява успешно своите космически возила от миналата година, като преди това Илон Мъск бе свидетел на доста неуспешни опити.

Може би точно заради това главният изпълнителен директор на SpaceX използва Instagram днес, за да покаже кратко и забавно видео, тип blooper reel [гафове; бел. превод], в което можете да видите една след друга експлодиращи Falcon 9 ракети.

Заглавието, както виждате, е „How not to land an orbital rocket booster“ [Как да не приземяваме орбитална ракета; бел. превод]. Докато се въртят кадрите пък, на екрана се появяват някои наистина забавни пояснения. Показвайки например една тотално изпотрошена ракета, пояснението гласи „Това е само драскотина!“

Не всичко е цветя и рози, както се казва, и за да стигнат до сегашния си успех, SpaceX е трябвало да жертват много Falcon 9 ракети. Благодарение на множеството тестове обаче (някои от които с фатален за ракетата край), сега компанията успешно изстрелва средно по една ракета на месец, която след това успешно се приземява, за да бъде използвана отново по-късно.