В залата на Tesla Motors в Хаутхорн, Калифорния вчера, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск най-накрая представи дългоочакваният електрически автомобил Model 3. Казвам дългоочакван, защото преди точно 10 години Мъск обяви в блога на компанията, че целта му е да произведе достъпна за масовия потребител кола, която да е електрическа. Официално, това е Tesla Model 3.

Tesla Model 3 има за цел да превърне електрическите автомобили в достъпни за всички – базовата ѝ цена е само 35 000 долара и Мъск сподели, че няма по-добра кола на пазара за толкова пари, дори и без екстрите. Срещу тази цена ще получите пробег от 350 километра с пълна батерия (а инженерите се надяват дори и на повече във финалната версия), поддръжка на Supercharger зарядни станции и ускорение от 0 до 100 километра в час за около 6 секунди – екстри по двигателя ще позволят намаляване на това време.

Базовият модел на Model 3 носи със себе си още два багажника, удобно място за пет души, покрив от едно цяло парче стъкло и 15-инчов тъчскрийн дисплей в средата на таблото. Задвижването е от задните две колела, като можете да поръчате и т.нар. all-wheel-drive вариант.

Както споменах, началната цена на Tesla Model 3 е 35 000 долара. Колата можете да поръчате още сега срещу депозит от 1000 долара. Илон Мъск каза още, че вече са поръчани повече от 115 000 автомобила от новата серия. Ако всичко върви по план, доставките ще започнат в края на 2017 година.

Ето я и Tesla Model 3 в снимки. Какво ще кажете?

tesla-model-3-2

tesla-model-3-3

tesla-model-3-4

tesla-model-3-5

tesla-model-3-6

tesla-model-3-7