mtel ikonomichna

Мобилният оператор Мтел се похвали наскоро, че пуска тарифа, която да отразява изцяло новите ценности на компанията. Тарифният план за частни клиенти носи името „Икономична„, въпреки, че не е най-икономичният, които телекомът предлага. Основното му предимство пред обикновените е, че се предлага с безсрочен договор, за разлика от дългосрочните, предлагани досега. Заслужава ли си или това е просто замазване на очите? Прочетете в анализа, който следва.

Като за начало е важно да представим отстъпките, които предлага тарифният план. Месечната такса е 12.90 лв. Срещу тази сума клиентът получава неограничени разговори с 5 номера от мобилната мрежа на Мобилтел и 100 минути към всички национални мрежи. Тарифата ще е перфектна за потребителите, които разговарят само с ограничен брой хора и имат инцидентни разговори извън (или във) мрежата на оператора.

Цената на кратките текстови съобщения е 0.14 лв, каквато е и за другите тарифни планове на оператора. Цената към всички мрежи след изчерпване на включените минути, включително тази на Мобилтел, е 0.29 лв. Точно тук е проблемът. Тази цена е стандартна за всички тарифни планове с малки изключения. Нека припомня, че на 1 юли миналата година Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) рязко свали цените на интерконекта от 13 стотинки на минута до 5.5 стотинки. Както са отбелязали колегите от Капитал, цената между мобилните оператори пада, но тази за клиентите остава. Може дори да се каже, че цената за национални разговори се е повишила. Това стана след като всички оператори смениха начина на тарифиране, като вече тактът не е 60/1, а 60/60. Това означава, че ако преди сте говорили на цена от 0.29 лв и за една минута и една секунда сте плащали 0.30 лв, сега за същата продължителност ще платите 0.58 лв. Така операторите компенсират загубите заради ниската цена на терминиране.

Странно е решението на оператора да предложи само 100 минути към всички мрежи, като те ще се изразходват и при разговори извън затворената група от 5 номера. Телекомът предлага подобна тарифа за разговори в мрежата предимно с няколко номера. Става въпрос за плана Mtel Comfort, които предлага неограничени разговори с 3 номера от групата „Семейство и приятели“ на цена от 6.90 лв. На клиента е предоставена възможност за добавяне на още 2 номера към тази група срещу 2.90 лв. Така общата такса става 9.80 лв. Разликата между двете тарифи? Новата тарифа предлага допълнителни 100 минути към всички мрежи в страната, както и цена от 0.29 лв на минута след изразходването им, докато Comfort не предлага такива минути, а цената към всички мрежи е 0.32 лв. Тактът на отчитане тук е изключително важен. При тарифата „Икономична“ той е 60/60, а при Mtel Comfort – 60/1. Освен това най-новото предложение се предлага с безсрочен договор. Кое е по-изгодно за вас – преценете сами.

mtel tarifi
Сравнение между тарифите Mtel Comfort и Икономична

В обобщение мога да кажа, че и двете тарифи са изгодни за определена потребителска група. Comfort е изгодна за потребителите, които говорят само с наистина ограничен кръг хора и имат нужда от неограничени минути. Новата тарифа пък е съвременен вариант на старата, като основните предимства са безсрочния договор и 100 включени минути към всички мрежи.