Снимка: YouTube / Big Think

Един от най-готините хора, замесени в популяризирането на науката и астрономията в частност – Бил Най, Човекът на науката (Bill Nye, The Science Guy), се появи във видео от YouTube канала Big Think, в което обяснява защо е важно луната на Юпитер Европа да бъде изследвана.

Бил е директор на The Planetary Society, организация, която се занимава с популяризиране и спонсориране на наука, научни експерименти и наблюдения, свързани с космоса. Според него двете най-логични места за търсене на извънземен живот в нашата Слънчева система са Марс и Европа. А защо точно Европа? Ами, просто е – водата там е два пъти повече, отколкото световния океан тук, на Земята.

Всички се притесняват, че една мисия до там ще излезе скъпо и ще бъде прекалено трудна, но Бил ни убеждава в противното: цената ще е не повече от една чаша кафе на всеки данъкоплатец в САЩ. А резултатите? Според NASA до 20 години ще открием извънземен живот. Лично Бил смята, че това ще стане най-много до 30, но не изключва като възможен и другият вариант.

Как обаче ще стане това? Дебелината на леда, който трябва да се преодолее, за да се стигне до океана от сладка вода, на места достига 20 километра. Има обаче огромни гейзери, които изхвърлят вода на километри височина. Според Бил Най точно през тях можем лесно да надникнем отвъд леда и да разкрием тайните на тази луна, която от години кара учените да си блъскат главите; вдъхновява филми (документални и игрални), музикални албуми и научнофантастични разкази с истории за извънземни и възможност за обитаване.

Какъв ще е резултатът? Само времето ще покаже, а аз нямам търпение. Не мога да повярвам, че нещо такова може да се случи в рамките на нашето поколение, в рамките на един човешки живот.

И не на последно място, видеото: