Колко от вас са фенове на oldschool хорър филмите? Филми като “Нощта на живите мъртви” (Night of the Living Dead) и “Зората на мъртвите” (Dawn of the Dead) на Джордж Ромеро, “Хелоуин” (Halloween) на Джон Карпентър дефинират жанра като такъв. Разбира се, няма как да пропуснем и “Злите мъртви” (The Evil Dead) от 1981 година на култовия режисьор Сам Рейми.

Както знаете, филмът беше толкова успешен, че малко след него се пръкна продължение с името “Злите мъртви 2” (Evil Dead II), който разказа историята от първия филм, но с малко по-комедиен привкус. Главният герой Аш (изигран от Брус Кампбел) размахваше моторна резачка пред лицата на зомбита и обладани от демони хора и във трети филм от поредицата – “Армия на мрака” (Army of Darkness), където той се озовава в 14-ти век, борещ се срещу тъмните сили.

Кампбел и героят му, заедно с целия филм, стават централен обект на поп културата в наши времена. Разбира се, в резултат от това нямаше как на бял свят да не се появи и нов филм, който обаче да е от друг режисьор. Феде Алварез опита да съживи сагата през 2013 година, като ни даде бледо подобие на класиката, в което група младежи отиват на почивка в една забравена хижа в гората (само дотук всичко е както и в оригиналния филм). Филмът само е продуциран от Рейми и Кампбел. Желанието на Алварез обаче да спечели сърцата на младите фенове, които са свикнали да гледат гнусотии от типа “Убийствен пъзел” (Saw), “Очите на скалите” (The Hills Have Eyes) и “Погрешен завой” (Wrong Turn), не се оказа печелившо (съжалявам, но аз съм от хората, които не намират никаква стойност в последните три изброени филма, продълженията им и подобни).

С историята обаче, до тук. Защо споменавам всичко това? Студиото Starz е поръчало мини сериен филм, продължение на оригиналната поредица “Злите мъртви”. Тук буди интерес участието на Брус Кампбел отново като Аш, който ще е малко по-възрастен, но това няма да го спре да разсича разложени зомби трупове с моторната си резачка. Потвърдено е и участието на оригиналния режисьор Сам Рейми в проекта, така че определено можем да очакваме oldschool horror класиката да направи подобаващо завръщане, този път на малкия екран. Сериалът ще се казва “Ash vs. Evil Dead” и можем да го очакваме през 2015 година – форматът ще е десет серии по 30 минути всяка.