зелени покриви

Франция прие закон, според който покривите на новите сгради построени в търговските зони на страната трябва да бъдат частично покрити с растения или соларни панели. Зелените покриви имат изолиращ ефект, като също така ще помагат за намаляването на използваната енергия за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Друга положителна страна на растенията е, че те задържат вода, което ще помогне за оттичането й в дъждовни периоди, а поставянето им на повече места в града ще даде възможност за гнездене на птици и цялостното благоприятстване на биоразнообразието, казват еколози.

Законът приет от френския парламент ограничава обхвата само до търговските зони, въпреки че защитниците на околната среда искаха растенията да бъдат разположени върху целите покриви на всички нови сгради. Законът също така дава възможност на предприятията да изберат между поставянето на зеленина или соларни панели, които да генерират електричество.

Зелените покриви са популярни в Германия и Австралия, както и Торонто, Канада, където беше приет подобен закон през 2009 г. за жилищни и промишлени сгради.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS