Apple-iPad-Pro-pencil

Вчера маркетинговият си директор на Apple Фил Шилер представи iPad Pro. Заедно с таблета с големина на лаптоп, компанията ще предлага и нещо, което никой не е очаквал да се появи на пазара от тях – стилус с името Apple Pencil. Когато неговите снимки се появиха на видео стената в залата в Сан Франциско, публиката не можа да повярва, а вярвам и всички останали. Но защо Apple са създали стилус, след като преди осем години Стив Джобс отрече стилусите като начин за боравене с техни устройства?

За да отговорим на този въпрос е важно първо да отбележим, че при отричането на стилусите през 2007 година, Стив Джобс беше на сцената, за да представи първия iPhone – устройство с 3.5-инчов капацитивен дисплей. Тук не само големината е важна, обърнете внимание на думата „капацитивен“. Тогава тези екрани тепърва се появяваха и Apple показаха Multi-Touch технологията – възможността да работите върху смартфона с няколко пръста едновременно.

Капацитивните екрани са изключително удобни за боравене, по-бързо реагиращи на команди и т.н. От другата страна на цялата тази работа са по-старите, т.нар. резистивни екрани. Това са дисплеите на PDA устройствата и по-старите смартфони. Те от своя страна бяха мудни и неудобни за управление с пръсти, не само заради малката си големина. Простата причина за наличието на използваните тогава стилуси бе, че с тях беше по-удобно. Сега нямаме нужда от тях.

И все пак, защо Apple създадоха Pencil, след като нямаме нужда от стилус? Е, до тук отговорихме само на половината въпрос. Технологиите са се развили до толкова в последните години, че дизайнери и художници използват Wacom таблети за своята работа. Това е и част от причината, поради която изобщо видяхме iPad Pro вчера. Може никъде да не го пише, но той е силно насочен към хора, които създават по един или друг начин. Затова са и всички тези функции на Pencil при наклон на писалката, по-силно натискане върху дисплея и т.н. Представете си да трябва да правите чертежи, плъзгайки пръст по 12.9-инчовия дисплей на iPad Pro. А сега си представете как правите чертежи със стилус, само че върху 3.5-инчовия дисплей на първия iPhone… Да, ето затова Apple представиха стилус чак сега, вместо през 2007 година.

Apple-pencil_writing

Разбира се, причината за създаването на Pencil от страна на Apple не е само една. Има още нещо и това е пазарната ниша в сферата на технологиите. Samsung наложиха по-големите дисплеи и боравенето със специализиран стилус върху тях. След като компаниите видяха, че това се харесва на потребителите, Microsoft показа своята писалка за Surface таблета, която също има уникални специализирани функции. Ето защо може би това е подтикнало Apple да се включи в борбата и за тези клиенти, логично е. Миналата година представиха 5.5-инчов iPhone, въпреки че и това бе отричано по-рано. А ето, че тази година виждаме и стилус.

А вие какво мислите за Apple Pencil? Допада ли ви идеята и бихте ли си взели такава писалка, ако замисляте покупка на iPad Pro?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS