Няколко дни след премиерата на дългоочаквания филм на Ридли Скот „Марсианецът“ (The Martian), пристига и неговото ревю. Колкото и клиширано да звучи, по-добре късно, отколкото никога, нали така? Днес ще процедираме по малко по-различен начин, като на вашето внимание ще представя няколко причини, поради които всеки киноман трябва да гледа новата sci-fi лента на легендарния режисьор. Спойлери няма да има, обещавам.

Режисьорът…

Ето ви и първата причина – дори и да не сте фенове на научната фантастика във видео формат, то няма как да не сте чували за Ридли Скот и да не сте гледали негови филми. „Гладиатор“ (Gladiator) преди години спечели пет награди Оскар (макар че тази за най-добра режисура така и не отива при Скот), а „Пришълецът“ (Alien) се превърна в своеобразна хорър класика. „Блейд Рънър“ (Blade Runner) пък неведнъж е спряган за един от най-великите научнофантастични филми на нашето време. Да, може би „Изход: Богове и царе“ (Exodus: Gods and Kings) не беше най-доброто от английския режисьор, но защо да не му дадем шанс с „Марсианецът“?

За справка, с „Марсианецът“ Ридли Скот се е постарал всичко да бъде както трябва, както ще споменем по-долу. Това показва, че той все още държи на високото качество и удовлетвореността на зрителя. А какво по-добро от това, нали така?

Филмът се придържа към книгата

Дори и да не сте чели романа, по който е базиран „Марсианецът“, със сигурност ще ви е интересно да разберете, че за разлика от голяма част от днешните филми, този се придържа стриктно към действието между страниците. На фокус няма излишни и допълнително добавени персонажи или събития и всичко върви по начина, по който си го е представял писателят Анди Уиър. Да, може би много сцени липсват, но това е очаквано, все пак няма как да поберете четиво от 400 страници в двучасов филм, без да отрежете оттук-оттам. Мисълта ми е обаче, че няма да срещнете нищо съществено, което сценаристът Дрю Годард да си е измислил, само защото така му е скимнало.

С две думи – фактът, че Ридли Скот и Дрю Годард са се придържали към оригиналния материал, ме кара да си мисля, че все още има режисьори, уважаващи историите, по които базират филмите си. Няма да споменавам такива, които не го правят.

the-martian-matt-damon

Мат Деймън

Мат Деймън е един от най-разпознаваемите актьори в днешен Холивуд. Като сценарист пък той печели Оскар за „Добрият Уил Хънтинг“ (Good Will Hunting), заедно с Бен Афлек. Гледали сте го във филми като „Самоличността на Борн“ (The Bourne Identity) и „Бандата на Оушън“ (Ocean’s Eleven). За ролята си в „Несломим“ (Invictus) на Клинт Истууд пък е номиниран за награда на Академията.

Можем да споменем обаче още една причина, поради която Мат Деймън да ви накара да гледате „Марсианецът“, и тя е по-скоро шеговита. В интернет се появи meme, в което се казва, че правителството на САЩ хвърли невероятно много пари, за да спаси Мат Деймън от гибел. Пояснявам. Няколко от героите му все имат нужда от спасяване – в „Спасяването на редник Райън“ (Saving Private Ryan) по следите му е пратен цял взвод; в „Интерстелар“ (Interstellar) Купър и колегите му попадат на него на една от планетите, които посещават; а сега, за капак, героят му Марк Уатни претърпява инцидент и всички си мислят, че е умрял на Марс. Само че той е жив… и е сам, търсейки начин да оцелее.

Наука и пак наука

Ако ви е писнало да гледате sci-fi филми, в които няма нищо, поне наполовина правдоподобно, то може би „Марсианецът“ е точно за вас. Както вече споменах, Ридли Скот здраво се е придържал към книгата, по която е базиран филмът. А в самия роман, писателят Анди Уиър се е старал да звучи максимално научно достоверно. Той описва себе си като фен на физиката и астрономията (въпреки че няма висше образование по някоя от тези специалности) и е използвал това си хоби като коз. Смятал е орбити на Земята и Марс, интересувал се е от правдоподобни технологии, географията на Марс и т.н. Резултатът от всичко това е един почти на 100% научно достоверен филм. Пътуването до Марс трае месеци, което астронавтите прекарват на борда на огромен кораб, подчиняващ се на законите на физиката. Всичко това важи както за книгата, така и за новия филм на Ридли Скот.

Трудно ми е да изброя всички научни факти, които са взети под внимание от режисьора и сценариста на „Марсианецът“. Важно е да споменем обаче, че за направата на тази продукция, Ридли Скот и компания са били поканени в NASA, където са разговаряли за всичко свързано с Космоса, което би им било необходимо като знания. По време на снимките те дори са имали и научни консултанти от екипа на американската космическа агенция, а това е много важно за всеки един филм, който претендира за научна достоверност.

Може би единственото, което е невъзможно, е марсианската буря, изолираща главния герой от неговите спътници. Да, на Марс се случват бури, но те не са достатъчно силни, че да разрушават постройки. Поради рядката атмосфера и ниското налягане на планетата, ветровете от по 100 километра в част почти не се усещат. Тук обаче има думата Анди Уиър. Когато е писал книгата, той е знаел, че такова нещо не е възможно, само че му е било необходимо, за да задвижи разказа, така че е разчитал на една от малкото измислици, които са му дошли наум.

И последно…

„Марсианецът“ просто е много добър филм

Смея да твърдя, че малко филми наистина ми харесаха тази година. „Марсианецът“ е един от тях. Играта на актьорите бе просто невероятна. Не липстваше и съспенс, което е задължително, когато филмът разказва за съдбата на изгубен човек. Освен физиката, едно от нещата, които най-много ми харесаха обаче, бе хуморът. Въпреки че не става дума за комедия, смях не липсваше – абсурдни ситуации, объркани погледи и т.н. А капакът на всичко бяха монолозите на Марк Уатни. Интересно беше да се види как воденето на дневник от един самотен астронавт ще се режисира на екран. Е, мога да кажа, че Мат Деймън и Ридли Скот в никакъв случай не разочароваха.

Историята на „Марсианецът“ е грабваща. Още от началото искате да разберете какво ще се случи с героя на Мат Деймън – ще се справи ли той с всички трудности, които се изпречват на пътя му; ще успеят ли от NASA да го спасят, без да имат директен контакт с него; ще му свършат ли въздухът или храната; ще полудее ли от самота? Както обещах, спойлери няма. Ще трябва сами да разберете какво се случва с Марк Уатни и ще му помогне ли неговата изобретателност.

А сега мога да ви пожелая само приятно гледане. Бегом към киното!

 

 

  Изработка начална снимка: Luba6ky  

 

5 Коментари

  1. Мега силен филм, който ви го препоръчвам да го гледате на кино. Струва си всяка стотинка.

  2. Филма ще се гледа със сигурност, но не и заради вашето ревю… Бях ви прочел ревюто за Интерстелар и много се подведох, няма толкова слаб филм

  3. Специално за него съм на друго мнение, но нещата са си до вкус.

  4. Едно куче е казало „Всеки с вкуса си…“ В статията за „Интерстелар“ изразих собственото си мнение. „Собствено“ значи „лично мое“, тъй че никъде не пише, че и на теб със сигурност ще ти хареса.

  5. Интерстелар е супер филмче, ако не очакваш някакви тъпи суперефекти, а просто смислена история….

Comments are closed.