Снимка: Shutterstock

„Оргазмите са сложни явления, свързани с вариации в психологическата, физиологична, и анатомична нагласи“. Това твърдят учените, стоящи зад най-новото проучване, целящо да разбере как точно човешкото тяло контролира оргазмите по време на секс и защо някои хора достигат до оргазъм много трудно.

Изследването, публикувано в журнала Clinical Anatomy казва, че стимулът за достигане до сублимния момент е различен при двата пола. При мъжете всичко опира до нервната система, докато при жените сериозна роля играе позата по време на секс.

Учените твърдят, че работата на пенисът на един мъж по време на полов акт, се контролира от т.нар. рефлексна обратна връзка. Всичко се обработва както от главния, така и от гръбначния мозък и това как ще се справи половият орган зависи от обратната връзка в нервните окончания. При дамите е малко по-различно и зависи до голяма степен от физиологията на женското тяло и позата, в която се изпълнява актът. Всъщност позицията на клитора се измества по-близо до вагиналната стена по време на секс и учените са установили, че женският оргазъм се достига по-лесно с пози, които стимулират този орган по-добре. (логично, нали?) Те предлагат мисионерската поза и „cowgirl“ като най-полезни.

Освен всичко това, за жените е важен и начинът, по който пенисът пенетрира вагината – отново според учените, най-добри резултати се постигат при ъгъл между 30 и 45 градуса. Гарантираме обаче, че ако си донесете транспортир в леглото, постигането на съвместен оргазъм ще стане още по-трудно…