Малко след като умът на Илон Мъск роди идеята на скоростен влак, задвижван от магнити във вакуумна тръба, компанията Hyperloop Transport Technologies (HTT) се появи на бял свят. Идеята ѝ е да развие предложеното от Мъск и един ден хората да се придвижват невероятно бързо на дълги разстояния, при това по удобен и безопасен за природата начин.

И сега това все повече изглежда като да стане реалност – HTT са сключили сделка за построяването на тестова писта за влака, която ще се намира в Калифорния. Според главният изпълнителен директор Дърк Алборн, строежът на 8-километровото шосе може да приключи до 2017 година и ако всичко върви по план, превозът да се осъществи още през 2018-та. Крайната цел на Илон Мъск е да бъде построена писта, свързваща Сан Франциско и Лос Анджелис – цели 645 километра, които могат да бъдат прекосявани за някакви си 30 минути.

Влакът Hyperloop ще се придвижва благодарение на магнити поставени от външната му страна, както и такива вътре в тръбата за движение. Взаимодействайки си, те ще „бутат“ Hyperloop вагоните напред изключително бързо. За това ще спомага и въздух, който ще бъде изпомпван от предната част на влака към долната му страна, намалявайки триенето и увеличавайки скоростта. Всичко това обаче ще бъде изключително скъпо, още повече когато става въпрос за огромни терени, които ще бъдат прекосявани – построяването на писти покрай и през планини, котловини и тем подобни ще повиши цената на целия проект неимоверно.

hyperloop-concept-images-2

hyperloop-concept-images-3

hyperloop-concept-images-4

 

* Правата върху изображенията на притежание на техните автори!

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS