black rhino

Нтомби е 6-годишен черен носорог от Южна Африка и един от само 5000, живеещи свободно. Тя може да се окаже и основата на това, което екип от учени иска да започне, а именно „биобанка“ за събиране на генетична информация, която впоследствие да бъде използвана за спасяване на видове.

Природозащитниците вече събраха генома на застрашени от изчезване животни, а Нтомби може да бъде първият черен носорог в тази инициатива. За тази цел изследователите стартираха кампания за набиране на средства, която беше увенчана с успех. Парите от нея ще помогнат за осъществяването на проекта.

Събраните данни ще служат за по-доброто разбиране на видовете и как те са еволюирали, но също така ще положат основата на отглежданите в лабораторни условия рогове, които биха могли да бъдат използвани за продажба и по този начин да се спре търсенето им на черния пазар. Изледователите се надяват един ден генетичната библиотека да влезе в употреба за ДНК и връщането на изчезнали видове.

Популацията на черния носорог значително намаля през последното десетилетие, заради голямото търсене на техните рогове, които са се превърнали в символ на Африка и са използвани и за медицински цели. Между 1970 и 1992 г. 96% от представителите на този вид са убити, сочат данни на World Wildlife Fund. Усилията за тяхното опазване помогнаха за увеличаване на броя им в дивата природа, но търсенето на рогове остава голям проблем, като само през 2010 г. са убити 300 животни.

Има противоречиви мнения за предлагането на синтетични рогове на пазара. Някои защитават мнението, че това е против всички усилия през последните години за намаляване техните продажби, докато други твърдят, че тези бройки ще бъдат считани за фалшиви и това по никакъв начин няма да намали бракониерството. Матю Маркус, главен изпълнителен директор на Pembien, обяснява, че синтетичните рогове са почти идентични и тестовете ще показват дали те са истиснки, или фалшиви. Той също така каза, че компанията събира данни, за да види какво влияние биха оказали те на черния пазар.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS