inpost

Никога не успях да разбера култа към заетостта, който е обхванал повечето хора.

Имам приятели, които се преработват от понеделник по неделя, само за да залъжат себе си, че постигнат нещо значимо. Някои от тях учат непрестанно, за да довършат последните си месеци в университета. Други, които отдавна завършиха, намират всевъзможни причини да държат себе си заети – къде по работа, къде по лични проекти, къде по колите им (които никога не престават да се обаждат със своите капризи за ремонт).

И от всичката тази заетост, сякаш не им остава време за важното в живота. Любовта, семейството, приятелството сякаш е дало заден план заради илюзията на заетостта.

Разликата между това да си ефективен и да си зает е колосална. Ако ефективните хора имат приоритети, които гонят с насочени действия в ежедневието си, наблюдавам как заетите хора сякаш искат да постигнат всичко – без да са наясно какво точно е нужно да направят, за да осъществят тази мечта.  За сметка на това, обаче, изобретяват всевъзможни начини да запълнят времето си с почти нулева възвращаемост, само за да създадат лъжливата представа, че поне са направили нещо, което евентуално би се изплатило в неясно време в бъдещето. Интересно!

[cquote]Най-лесното нещо на този свят е да залъжеш себе си. А твърде много от нас го правят редовно.[/cquote]

В повечето случаи, излишната заетост е нищо повече от перфектното извинение да обясните иначе стряскащата липса на приоритети във вашия живот. Ето защо обичам да чувам фразата „нямам време„. Всички нямаме време! Не съм чул за човешко същество, за когото има повече от 24 часа в денонощието. Нито повече от седем дни в седмицата. Или 365 дни в годината.

Всички сме изконно ограничени от време. Но разликата между тези, които разполагат с него, и тези, които изпитват неговата липса, е в начина, по който го управляват.

Затова, в днескашното уикенд издание на Smart News, ще ви запитам един прост въпрос със сложен отговор: Какво, кога и защо искате да постигнете? И как можете да отделите нужното свободно време, за да осъществите това ваше желание? Ще успеете ли да избягате от илюзията на заетостта, за да започнете да действате насочено към осъществяването на мечтите си?

Едно е сигурно: Желая ви искрен и щастлив успех. Всичко останало зависи от вас самите.