htc-logo-600x399

Производството на смартфони се превърна в огромна индустрия, в която не само традиционни големи играчи, но и множество по-малки предприятия, които участват в този изключително конкурентен пазар. Голяма част от новите играчи вече разлюляха позициите в ниския и средния клас в някои от важните пазари: Индия, Китай и Бразилия.
През годините различни компании бяха купувани от корпорации или се случваха обединения, които развиха телекомуникационния пазар – сливането на Sony с Ericsson беше паметно събитие в историята на мобилните комуникации. Едва по-късно се отдели Sony Mobile като самостоятелна дивизия на Sony Corporation. В тези интересни времена на промени сред големите играчи единствените по-независими остават HTC.

ВИЖ ОЩЕ: Lenovo представи Yoga Tablet 2 Pro, който има проектор

За съжаление на всички нас опитите на HTC да имплементират нови функции в своите смартфони не се увенчават с особен успех. Компанията сега започва да опитва в нови сегменти, които стават популярни сред потребителската електроника. С обявяването на Re Camera и новото Zoe приложение, HTC показват на анализаторите, че няма да се откажат от битката за клиенти. Надяваме се, че дългосрочната им стратегия ще успее да стабилизира позицията на HTC сред своите конкуренти.

Re Camera
Re Camera

Редица коментари вече оцениха Re Camera като лошо начало на HTC за възвръщане на пазарни позиции. Видеокамерата бе обявена с твърде висока цена за функционалността, която предлага, а GoPro като един от пазарните лидери вече има изградени фен клубове, които едва ли биха се разклатили от появата на новата камера. GoPro вече е добила популярност и започва да се използва като синоним за екшън камера сред някои потребители. На HTC определено ще им е трудно да пробият на този пазар с Re Camera.

Концепцията на тайванците е, че Re Camera предлага нов начин за изживяване на моментите. Управлението на камерата и по-точно прегледа на заснетото се извършва по дистанционен път чрез мобилно приложение. Много анализатори смятат, че имплементирания начин на контрол не е от най-удобните, предвид факта, че голяма част от потребителите биха искали да използват вграден екран,макар и не много голям както е при GoPro.

Zoe като мобилно приложение също не привлече достатъчно потребители към марката HTC. Една от идеите на тайванците бе да използват Zoe като притегателен магнит за клиенти, голяма част от рекламите на устройствата им включваха имено Zoe. При наличието на много по-популярни приложения за снимки и видео (Instagram, Flikr), Zoe така и не се наложи на пазара, а стратегическата идея да се рекламира основно моделите и чрез мобилното приложение пропадна.

HTC за да ни убедят, че могат да се справят с тежкото им положение на пазара на потребителската електроника, и в частност на смартфоните, ще трябва да ни го докажат чрез истински иновации. Ще чакаме с нетърпение и интерес по-нататъшните им хрумвания!