Последните проучвания за сигурност са идентифицирали триглаво чудовище, което може да бъде използвано, за да записва звуци, да събира пароли, да чете текстови съобщения, да записва разговори и да проследява потребителя на устройството. Дори най-сигурната операционна система – iOS, е застрашена. Всички нейни версии от 9.3.4 и надолу могат да бъдат потенциални жертви.

Атаката се осъществява от шпионски продукт „Pegasus“, създаден от NSO Group – израелска кибер компания. Pegasus е проектиран, за да „напада“ различни набелязани мишени. Използвайки една от трите слабости на iOS 9.3.4, програмата може да хакне iPhone или iPad само с един клик на мишката.

Според Майк Мъри, който отговаря за кибер сигурността, тези три пролуки в защитата на операционната система, са първите, които толкова лесно могат да бъдат разбити.

За съжаление, тези уязвимости са вече на повече от един месец. Затова не е ясно колко жертви има вече на тази система. Проучвания касаещи сигурността в Citizen Lab и Lookout, работят директно с Apple за да се оптитат да премахнат слабостите на iOS и да спрат навреме тези атаки.

Преди няколко дни Apple пуснаха ъпдейт на iOS 9.3.5, който вече е напълно защитен, или поне тези дупки в сигурността са премахнати. Актуализацията вече е достъпна за всички устройства на Apple и е препоръчително, ако използвате 9.3.4 версията, или по-стара, незабавно да я смените с най-новата.