Нямаше начин такова видео да не се появи – след като разбрахме, че Samsung са направили отрочето си Galaxy S7 (и Galaxy S7 Edge) да издържа ако бъде намокрен, някой трябваше да го разглоби и да разбере как това е постигнато. Този някой е YouTube потребителят JerryRigEverything, който в най-новото си видео разглабя флагмана на съставни части.

Това, което можете да видите във видеото по-горе, е точно кое помага в телефона да не влезе вода, ако той бъде намокрен – уплътнителна гума и специална лента около бутоните. Освен това обаче, интересно е кое пречи на водата да влезе в говорителите. Samsung са използвали вид мрежа, която допуска въздух, но не и вода. Вижте видеото за по-подробно обяснение (плюс визуално представяне).

Важно е да отбележим, че Galaxy S7 не се продава точно като водоустойчив – той е IP68-сертифициран, което значи, че издържа на намокряне и прах. Намокрянето тук е „на 1,5 метра под вода и до 30 минути“, което е вид гаранция от страна на Samsung. Ако това не бъде спазено, сервизът може да откаже гаранция. Това се определя от два сензора във вътрешността на смартфона, които си сменят цвета от бял на розов при намокряне. Поясняваме – ако водата е прекалено топла, или пък с високо съдържание на хлор, тя може да увреди уплътненията и така да успее да попадне в смартфона. Ако пък той е потопен на повече от метър и половина, по-високото налягане може да позволи на водата да се вмъкне.

Ключовата дума тук е „водоустойчив“. На бълграски нямаме различен превод, но на английски има разлика между „water resistant“ и „waterproof“. IP68 сертификатът по начало означава само water resistance. Ако искате сериозен телефон, който може да работи и под вода, по-добре се огледайте за Active сарията на Samsung.

1 коментар

  1. Що пишете малко така,наизуст нещата?! Водоустойчивостта се определя точно от IP индекса, който се е достатъчно конкретен, а не от думички като Water proof / ressitant, И е със същите стойности като Актив серията. Aз все още ви мисля за сериозна медия.

Comments are closed.